267 дни до Евро 2024: Как "Летящите холандци" триумфираха с магическо воле (ВИДЕО)

4748
267 дни до Евро 2024: Как "Летящите холандци" триумфираха с магическо воле (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

В богатата футболна история има едно по-различно Европейско първенство - шампионатът в тогавашна Западна Германия, който се провежда от 10 до 25 юни 1988 година. Той е рядък случай на голям турнир, в който нито един играч не получава червен картон, както и няма мач от директните елиминации, завършил с продължения или дузпи.

Разбира се, трябва да се направи уточнението, че във финалната фаза участват само 8 отбора, и съответно броят на срещите е значително по-малък в сравнение с настоящия формат. Евро 1988 ще остане в спомените на феновете и с едно магическо изпълнение. Последното попадение в надпреварата е дело на Марко ван Бастен, който се разписва с фамозно воле.

Как Нидерландия триумфира на Евро 1988

Нидерландия стартира шампионата на Стария континент с минимално поражение от СССР с 0:1. Във втория двубой на "лалетата" срещу Англия като титуляр започва Ван Бастен, който тъкмо се е възстановил от контузия. Нападателят блести за своя национален тим с хеттрик във вратата на съперника за победата с 3:1. 

Нидерландия Евро 1988

Ван Бастен продължава да блести

Успех и над Северна Ирландия праща селекцията на Ринус Михелс на тежък полуфинал с ФРГ. Лотар Матеус извежда Бундестима напред в 55-ата минута от дузпа. Роналд Куман обаче възстановява паритета също от бялата точка, а вече познатият ни Марко ван Бастен бележи за пълния обрат 120 секунди преди да изтече редовното време.

Нидерландия си отмъщава на Германия

Така Нидерландия си отмъщава на Маншафта за загубата на финала на Световното първенство през 1974 година, когато водени от Йохан Кройф "оранжевите" отстъпват с 1:2 в сблъсъка за титлата. В другия полуфинал СССР надделява срещу Италия с 2:0, за да си осигури мач с опонента от първата си среща.

Ван Бастен твори на финала

"Лалетата" са си извадили от поука от двубоя в групите и този път не прощават. Резултатът е открит в 32-рата минута с глава от Рууд Гулит, а в началото на второто полувреме Марко Ван Бастен сътворява миг за историята. Той е намерен под малък ъгъл в наказателното поле и стреля моментално от воле. Получава се „падащ лист”, който описва перфектна парабола над отчаяно скочилия Ринат Дасаев, и топката се забива в десния ъгъл – футболно съвършенство!

Нидерландия стара

Коментар от легендарния нападател за фамозния гол

"Мислех си: "Добре, мога да го спра и да направя нещо с всички тези защитници или мога да го направя по по-лесния начин, да рискувам и да стрелям". Знаете, че за подобен удар е необходим голям късмет. Всичко мина добре. Това е едно от онези неща, които понякога просто се случват.

Опитваш се да го направиш, но се нуждаеш от толкова много късмет, а в този момент той ми се отдаде, да го направя в точния момент. Но вълнението около гола, не го разбрах наистина и какво направих. Можете да видите това и в реакцията ми. Питам се: "Какво се случва?", коментира легендарният нападател своето брилянтно попадение пред официалния сайт на УЕФА.

А всъщност Ван Бастен и звездната му компания носят първата и единствена до момента титла от Европейско първенство за своята страна. На Мондиала нидерландците са стигали най-много до финал - през 1974, 1978 и 2010 година. Дали предстои нов фурор за "лалетата", или по-скоро разочарование - ще разберем на Евро 2024 в Германия

Автор: Джем Юмеров

 

ОЩЕ: 274 дни до Евро 2024: „Златната кокошка“ на Германия, която донесе неочаквана титла на Бундестима

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Няма спирка! Нов хеттрик за Кристиано Роналдо в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Гьозтепе на Мъри размаза лидера в шампионски сблъсък (ВИДЕО)

Холанд избухна с 4 гола, а Манчестър Сити върви уверено към титла (ВИДЕО)

Барселона допусна фрапантен обрат за 9 минути и направи Реал Мадрид шампион на Испания! (ВИДЕО)

Нова класика от Реал Мадрид! "Белите" триумфират при грешка на Барса (ВИДЕО)

Щутгарт излъга Байерн Мюнхен в края и завърза интригата за второто място (ВИДЕО)

Арсенал дръпна временно на върха, Ипсуич се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

УЕФА обяви голяма промяна преди Евро 2024

Официално: Краят на една ера в немския футбол (ВИДЕО)

43 дни до ЕВРО 2024: Група Е – изравнени сили и един скрит фаворит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com