Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

295 дни до ЕВРО 2024: Ези-тура носи първата титла на Италия

25 август 2023, 19:00 часа • 3457 прочитания

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Националният отбор на Италия е един от най-титулуваните в световен мащаб. „Адзурите“ са четирикратен световен шампион, както и двукратен първенец на Стария континент. Именно Италия е последният европейски шампион, след като спечели юбилейното Евро 2020. Затова и няма да е пресилено, ако кажем, че „адзурите“ са един от фаворитите за спечелване на предстоящото Европейско първенство в Германия през лятото на 2024 година.

Италия триумфира за първи път в историята си на европейско първенство през далечната 1968 година. „Скуадрата“ обаче печели отличието по доста куриозен начин, след като хвърляне на монета определя кой отбор ще се класира на финала на надпреварата.

Българската следа на Евро'68

Европейското първенство през 1968 година се провежда в Италия. Правилата тогава са доста по-различни от тези в момента и именно това се оказва големия плюс за домакините. След изиграването на квалификациите, в които тимовете се борят един срещу друг в групова фаза, се стига до 1/4-финалите. Там се класират всички победители в своите групи, а мачовете са на разменено гостуване. Победителите пък се класират за финалната фаза на надпреварата.

Национален отбор на Италия

На 1/4-финалите Италия среща националния отбор на България. Воденият от Стефан Божков отбор печели първата среща в София с 3:2 след попадения на Никола Котков от дузпа, Динко Дерменджиев и Петър Жеков. За италианците точен е Пиерино Прати, а Димитър Пенев си отбелязва автогол. В ответния мач на стадион „Сан Паоло“ в Неапол домакините печелят с 2:0 и с общ резултат 4:3 продължават напред към полуфиналите.

Джачинто Факети и неговият избор

На полуфиналите Италия среща първия европейски шампион СССР. Двубоят е много оспорван и завършва при резултат 0:0. Според тогавашните правила, в които още не са въведени дузпите, трябва да се играе продължение. Ако след него резултатът продължава да бъде равен, победителят се определя чрез хвърляне на монета.

Джачинто Факети

Точно това се случва във въпросния мач, след като в редовното време и продълженията двата отбора не могат да излъчат победител и двубоят завършва 0:0. Така се стига до хвърлянето на ези-тура, което трябва да определи кой от двата тима ще отиде на финала. Капитаните на отборите са привикани в центъра, за да изберат страна на монетата. Джачинто Факети решава да заложи на тура и късметът му се усмихва и праща Италия на финал.

Финалът и триумфът на Италия

Финалът на Европейското първенство през 1968-ма се играе на „Стадио Олимпико“ в Рим. В него един срещу друг се изправят Италия и Югославия. Западните ни съседи стигат до двубоя след минимална победа с 1:0 над Англия. Единственото попадение в срещата пада в 86-ата минута и е дело на легендата Драган Джаич.

Двубоят между Италия и Югославия е изключително драматичен, след като гостите повеждат с 1:0 в 39-ата минута с гол на Джаич. „Скуадра адзура“ обаче успява да изравни малко преди края с попадение на Анджело Доменини. Следват продължения, в които двата тима не успяват да отбележат нов гол и мачът завършва при резултат 1:1.

Трофеят Анри Делоне

Според правилата на УЕФА няма как победителят във финала да бъде определен с хвърляне на монета, а трябва задължително преиграване. То се случва два дни по-късно отново на „Олимпико“. Италия показва значително по-добра игра и с голове на Луиджи Рива и Пиетро Анастаси печели титлата за първи път в историята си.

Пътят на Италия към Евро 2024

Националният отбор на Италия има доста сложна задача, за да се класира на Евро 2024. „Адзурите“ са в група с Англия, Украйна, Северна Македония и Малта. За момента италианците са на трето място в класирането с три точки от 2 мача. Лидер е Англия с 12 точки от 4 двубоя, а Украйна е на втора позиция с 6 точки от 3 срещи.

Национален отбор на Италия

Наскоро селекционерът на Италия Роберто Манчини напусна поста си и това разклати леко тима. Въпреки това „скуадра адзура“ винаги е основен конкурент за всяко отличие. Дали ще успеят да се класират за Европейското първенство в Германия и дали ще направят нещо запомнящо се там, предстои да видим.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 302 дни до ЕВРО 2024: Как параноя на Франко от комунисти спря Испания и короняса СССР (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес