302 дни до ЕВРО 2024: Как параноя на Франко от комунисти спря Испания и короняса СССР (ВИДЕО)

8313
302 дни до ЕВРО 2024: Как параноя на Франко от комунисти спря Испания и короняса СССР (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / колаж на Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Франсиско Франко е една от най-противоречивите личности на ХХ век. Той е испански генерал и диктатор, управлявал Испания от началото на Втората световна война (ВСВ) до смъртта си през 1975 година. Неговото управление от една страна е свързвано с предпазването на Испания от комунистически тоталитарен режим и запазване на неутралитет във ВСВ, а от друга - с репресии, довели до хиляди смъртни случаи.

Защо Франко забранява на Испания да пътува за мач до Москва

Антикомунистическият режим на Франко го обсебва до такава степен, че той започва постоянно да се страхува от комунистически бунтове и протести в страната. Тази параноя на диктатора го кара да вземе и едно от най-скандалните решения в историята на европейското първенство по футбол - да оттегли Испания от участие на дебютното Евро 1960, разчиствайки пътя на СССР към спечелването на първата европейска титла.

Жребият на Европейското първенство по футбол през 1960 година отрежда Испания да се изправи срещу СССР на 1/4-финалите на надпреварата. Тогава регламентът на УЕФА е такъв, че първият мач трябва да се играе в Москва, а реваншът - в Испания. И макар "Ла Фурия Роха" да разполага с най-силния отбор в Европа по това време, тимът получава забрана да пътува до Съветския съюз.

Франсиско Франко

Евентуален комунистически бунт плаши Франко

Забраната идва от най-високо ниво, и то само два дни преди мача. Франко съобщава на Испанската футболна федерация, че пътуването за Москва отпада. Причината е, че той се страхува от евентуален бунт на потиснатата част от испанския народ, който негодува срещу неговите репресии и омраза към комунизма. Франко дори се опасява, че част от испанските фенове може да подкрепят СССР в мача.

Франсиско Франко е имал опасения не само за двубоя в Москва, но и за този в Испания. По регламент домакинът трябва да издигне знамето на гостуващия отбор и да изпълни химна на страната - нещо, което испанският диктатор не е искал да прави за комунистическа страна като СССР, към която не таи топли чувства от Гражданската война в Испания, когато Съветският съюз застава на ответната страна.

СССР печели Евро 1960 благодарение на Франко

Така УЕФА е принудена да отстрани служебно Испания от надпреварата, а СССР се класира за 1/2-финалите. Мачовете на тази фаза вече се играят на неутрален терен - във Франция. Там Съветският съюз побеждава Чехословакия, а на финала се справя и с Югославия, за да стане европейски шампион. Не закъсняват и подигравките от страна на СССР по адрес на Франко за решението да спре мощния тим на Испания на 1/4-финалите.

Заповедта на Франко лиши Испания от европейска титла

По онова време в отбора на Испания се подвизават и играчи като Алфредо ди Стефано и Луис Суарес Мирамонтес, които са носители на "Златната топка" в последните две години. "Бяхме убедени, че ще победим СССР и ще станем европейски шампиони", спомня си Суарес. "Беше ни казано, че има заповед от най-високо ниво, от Франко, и няма какво да се направи", допълва той.

Ди Стефано, който жадува повече от всеки друг за европейската титла, засипва Испанската футболна федерация с въпроси, но получава лаконични отговори: "Решението е взето от горе. Няма да ходим в Москва, нареждане на Франко." В пресата, която е обект на цензура по това време, съобщават само, че Испания се оттегля от Европейското, без да дават допълнителни подробности за решението.

Франко си отмъщава на СССР на Евро'64

Все пак Франко успява да си "отмъсти" на СССР четири години по-късно, когато Испания побеждава Съветския съюз на финала на Евро'64 и печели първата си европейска титла. Неговата комунистическа параноя обаче лишава "Ла Фурия Роха" от възможността да бъде с една европейска титла повече. Решението на Франко разбира се не е нито първият, нито последният политически акт във футбола. Играта винаги е била подвластна на политически интереси - и за съжаление ще бъде така и на Евро 2024, и занапред.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: 309 дни до ЕВРО 2024: 39-годишен рекорд е недостижим дори за Кристиано Роналдо

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят