Борусия Дортмунд се готви да вгорчи живота на Байерн и Гуардиола

18328
Борусия Дортмунд се готви да вгорчи живота на Байерн и Гуардиола
Снимка: Getty Images / Guliver

Когато става въпрос за Бундеслигата, често футболните фенове не оценяват истинската класа на първенството заради липсата на бляскви дербита като Ел Класико, сблъсъците по остта Милано-Торино-Рим или големите битки между Манчестър, Ливърпул и Лондон. Но през последните години Бундеслигата доказа по безспорен начин качеството на германския футбол, а венец в това отношение е фактът, че през миналата година два отбора от Германия играха във финала на най-силния клубен турнир – Шампионската лига.

Днес, от 19:30 часа българско време, тези два отбора отново се изправят един срещу друг – „Борусия Дортмунд” срещу „Байерн Мюнхен”. Домакин на мегасблъсъка е Дортмунд, а морето от жълто-черни фенове със сигурност ще направи живота на баварците и техния треньор Пеп Гуардиола много тежък.

Пловдив срещу София – кой град е по-добър на футбол?

Спортната събота определено заслужава внимание, защото големите футболни дербита ни заливат – както в България, така и в Европа. ...

Състави и тактика

И двата отбора имат сериозни проблеми с контузени футболисти, които ще трябва да решава. При „Дортмунд” големите липси са германският национал и основен стълб в защита Матс Хумелс и левият бек Марсел Шмелцер. Това със сигурност ще окаже влияние върху отбраната на домакините и е предпоставка да паднат доста голове.

При „Байерн” също ще има отсъствие на големи имена – звездата Франк Рибери е аут, няма го и капитанът Бастиян Швайнщайгер. Заместници обаче има – Тиаго Алкантара и бившата звезда на „Дортмунд” Марио Гьотце са готови да се включат в титулярния състав на баварците, но дали те ще могат да се справят, особено Гьотце, който премина скандално в Мюнхен реално две седмици преди миналогодишния финал на Шампионската лига.

От началото на година Хосеп Гуардиола е доста критикуван, че опитва да налага модел на игра в защита като този на „Барселона” – с трима души. Именно тези опити доведоха до тежкото крушение с 2:4 от „Дортмунд” в откриващия мач на новия сезон във финала за Суперкупата на Германия.  Затова и напоследък „Байерн” се върна към игра с четирима в отбрана и макар отборът да записа няколко по-трудни като игра мача, поне е по-стабилен в защита. А това ще е много важно срещу ударната атака на „Дортмунд” – Роберт Левандовски и Марко Ройс със сигурност ще са настървени да бележат.

Статистика

Юрген Клоп: Дортмунд знае и показа как се побеждава Байерн

Юрген Клоп е убеден, че има шанс срещу "Байерн" в събота, независимо, че има много проблеми със свои футболисти. Двата тима се изправя...

От пет мача насам в Дортмунд „Байерн” няма победа – за последно баварците биха през 2009 година, при това много впечатляващо – 5:1. „Байерн” обаче има три победи в последните шест сблъсъка с „Дортмунд”, включително най-важният – за финала на Шампионската лига.

В Бундеслигата обаче „Байерн” е машина – 10 победи и 2 равенства дотук, без нито една загуба, шест поредни победи. За сравнение „Дортмунд” има вече 2 загуби досега и е на 4 точки зад „Байерн” във временното класиране. „Борусия” падна в последните си две срещи – като гост на „Волфсбург” и в Шампионската лига като домакин на „Арсенал”.

Мнение

Големите серии все някога свършват, а „Байерн” няма по-голям съперник от „Дортмунд” в момента. Момчетата на Юрген Клоп вероятно ще са готови да изядат терена, а ексцентричният треньор вече призова феновете на „Дртомунд” да напълнят „Вестфаленщадион” – психологическа заигравка, защото всички знаят, че „Дортмунд” винаги играе пред пълни трибуни. А предвид проблемите в защита нищо чудно домакините да се хвърлят още по-мобилизирани напред, защото Клоп сигурно знае, че този мач ще го спечели отборът, който вкара повече голове, а не който се отбранява по-добре. „Байерн” имат предимството да заложат на тактика на контраатака, но това не е във философията на Гуардиола и нищо чудно да се получи някоя голова престрелка. Ще е интересно да се види дали традиционната преса на „Байерн” в противниковото поле ще даде традиционния успешен резултат за баварците.

Прогноза: 1Х, оувър, гол-гол

Байерн без Рибери в мача на годината

Франк Рибери се завърна от баражa между Франция и Украйна с фрактура на реброто. По този начин той ще лиши от услугите си „Байерн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят