"Маракана" се готви да посрещне Мондиал-2014

13939
"Маракана" се готви да посрещне Мондиал-2014

Правителството на щата Рио публикува условията на концесията за отдаване на експлоатацията на спортния комплекс "Маракана" на частната инициатива.

Концесията на спортния комплекс ще бъде за 35 години. В него се намира знаменитият стадион "Маракана", който в момента се модернизира, за да приеме финала на Мондиал-2014.

Според пресата, нито един футболен клуб кариока няма да се радва на изключителното право да използва стадиона и за да запази призванието си на "световен храм на футбола", той няма да носи символа на който и да било клуб.

Кандидатите за концесията ще трябва да изготвят работен план със срокове за изпълнението на всички проекти.

Властите на щата Рио смятат, че целият процес ще приключи в началото на 2013 г. и споразумението с новия концесионер ще бъде подписано веднага след Купата на конфедерациите през юни 2013 г.

Избраният консорциум ще трябва да осигури начална инвестиция от над 234 млн. долара.

"Победителят ще трябва да разруши лекоатлетическите писти и водните съоръжения и да построи нови инсталации на съседния терен, закупен от кметството, за да направи от него зона за отдих до 2015 г.".

Новият стадион "Маракана", чиято модернизация ще струва над 404 млн. долара, ще приеме четири мача за Купата на конфедерациите през юни 2013 г. и седем от Мондиал-2014, включително и финалите на двете състезания. На него ще се проведат и церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Седемдесет процента от строителните работи са завършени. Новият "Маракана" ще има капацитет от 79 000 седящи места, хеликоптерна площадка, както и висящи градини. На партера ще има бутици и барове, в които хората ще могат да се срещат преди и след мачовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com