Разкриха шокиращи подробности за последните часове преди смъртта на Марадона

8146
Разкриха шокиращи подробности за последните часове преди смъртта на Марадона
Снимка: Getty Images/Guliver

Аржентинската футболна икона Диего Марадона получил неадекватна медицинска помощ и бил оставен на произвола на съдбата „за продължителен, агонизиращ период“ преди да почине миналата година, заключи експертна медицинска комисия.

В документ от 70 страници, панелът отбелязва, че Марадона, който почина от инфаркт на 25 ноември на 60-годишна възраст „е започнал да умира поне 12 часа по-рано“ преди да бъде открит мъртъв в леглото си. Дон Диего си отиде амо седмици, след като се подложи на операция на мозъка заради кръвен съсирек. Комисия от 20 експерти бе назначена от публичния прокурор на Аржентина да изследва причините за смъртта и дали е имало пренебрежение при медицинската помощ.

Марадона се е скарал с дъщерите си заради пари, според адвоката му

Матиас Морла, който беше адвокат и съдружник на Диего Марадона, заяви , че Далма и Джанина Марадона, дъщери на футболната звезда, са &b...

Неврохирургът на Марадона – Леополдо Луке, психиатърът Агустина Косачов и психологът Карлос Диас са под разследване, заедно с две медицински сестри и медицински координатор. Ако се стигне до доказателства, виновните лица могат да бъдат осъдени на до 15 години затвор. До законовата процедура се стигна след подадена жалба от две от петте дъщери на Марадона срещу Луке, който те обвиниха във влошаването състоянието на баща им след мозъчната операция. Марадона се подложи на интервенцията на 3 ноември, само четири дни след опразнуването на юбилейния си 60-и рожден ден в клуба, който тренираше за последно – Химнасия и Енсгрима. Въпреки това, той бе в лошо здравословно състояние и имаше проблеми при говора.

Дон Диего се бореше със зависимост към кокаина и алкохола по време на живота си. Той имаше проблеми на черния дроб, бъбреците и сърцето, когато почина. Две от дъщерите на футболната икона обвиниха Луке като отговорник за влошеното здраве на баща им. Панелът заключи, че Марадона „е щял да има по-добър шанс да оцелее“ с адекватно лечение в подходящо медицинско заведение. Той почина в леглото си в наета къща в ексклузивен квартал на Буенос Айрес, където получаваше домашни грижи. Марадона не е трябвало да бъде оставян сам да решава къде ще бъде лекуван, допълниха експертите.

В добавка, той е бил оставен на произвола на съдбата от грижещите се за него. Себастиан Санчи, бивш говорител на Дон Диего, заяви за АФП, че „е ясно, че панелът казва, че нещата не са били така както трябва“. Марадона е идол на милиони аржентинци, след като вдъхнови южноамериканската страна за втория им триумф на Световно първенство през 1986. Атакуващ полузащитник, който прекара две години в испанския гранд Барселона, той е обичан и в Неапол, където помогна на местния тим да спечели единствените две титли на Серия А в клубната история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Класен финт и перфектна асистенция: Мбапе твори във Франция (ВИДЕО)

Български национал блести в елита на Кипър

Мбапе и Дембеле се развихриха за разгром на ПСЖ, но Монако отложи празненствата (ВИДЕО)

Ливърпул се сгромоляса в дербито с Евертън, Юнайтед се измъчи с последния (ВИДЕО)

Байерн стартира преговори с националния селекционер на Австрия

Хоспитализираха аржентинска легенда, състоянието му е стабилно (ВИДЕО)

Арестуваха двама футболисти от Висшата лига по обвинение в изнасилване

Кирил Десподов е фаворит за Играч на сезона в гръцката Суперлига

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com