X
 
 

Трети евротурнир на УЕФА лишава българските тимове от участие в ЛЕ

1962 0
Трети евротурнир на УЕФА лишава българските тимове от участие в ЛЕ
Снимка: БГНЕС
Европейската футболна централа одобри създаването на трети международен клубен турнир. Началото му ще бъде поставено през 2021 г.

Състезанието е с работно име Лига Европа 2 и форматът ще е подобно на другите два турнира – Шампионска лига и Лига Европа.

УЕФА посочва, че след промяната поне 34 от държавите на Стария континент ще имат отбори в групите на някой от трите турнира. Това е с осем повече спрямо настоящия сезон.

Това обаче означава, че броят на отборите в групите в Лига Европа ще бъде намален от 48 на 32. А с публикувана таблица на сайта на Европейската футболна централа става ясно, че само представители на 15-те най-силни първенства на Стария континент ще играят във втория по сила клубен турнир.

Александър Чеферин разкри има ли план за създаване на "Суперлига"

Президентите на УЕФА и Асоциацията на професионалните футболни клубове в Европа Александър Чеферин и Андреа Аниели отрекоха категорично...

За българската Първа лига, която към момента е на 28-мо място, остава новата надпревара – Лига Европа 2. В нея ще участват завършилите на второ, трето и четвърто място в крайното класиране у нас.

Родните клубове много по-трудно могат да стигнат до срещи с топ грандове, освен ако първенецът ни не влезе в групите на Шампионска лига. Най-силните отбори в Лига Европа 2 ще са от… Хърватия. Именно те са на 16-о място в ранглистата на УЕФА. Зад тях са Чехия, Кипър, Сърбия, Шотландия, Беларус, Швеция, Норвегия, Казахстан, Полша и т.н.

Създаването на новия турнир изглежда ще продължи да увеличава пропастта между големите и малките отбори на континента.

Всичко за формата на новия турнир прочетете в sportlive.bg

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители