15 важни неща, които да правите на вилата през юни

1463
15 важни неща, които да правите на вилата през юни
Снимка: iStock

За да не се нагърбите с всички задачи подред с настъпването на лятото, е добре да си направите списък с най-приоритетните дейности.

Юни е един от най-натоварените месеци за собствениците на вили. Експертите са подготвили списък със задачи, които всеки собственик на къща трябва да изпълни, за да направи градинарството по-лесно и по-ефективно.

Докато се наслаждавате на работата си в градината, е важно да не забравяте за невидимите заплахи. Експериментирайте с нови сортове и култури, но внимавайте за плевели и вредители.

1. Започнете с подготовката и плевенето на лехите. Отстранявайте плевелите на равни интервали през целия летен сезон, за да предотвратите отнемането на хранителни вещества от култивираните растения. Препоръчваме ви да използвате култиватор, за да подготвите лехите за засаждане.

Градина през ЮНИ: Градинарите съветват какво да засадите

"Култиваторът осигурява щадящо обработване на почвата чрез фино разрохкване, без да преобръща слоевете. Този процес изравнява почвата, избавя я от корените и стъблата на плевелите и подобрява задържането на влагата и притока на въздух към почвата.

Обработката на ръка отнема повече време и изисква значителни физически усилия, докато използването на култиватор опростява процеса и намалява времето, изразходвано за обработката. Устройството е лесно за работа дори за крехки жени - теглото и управлението на култиватора не изискват големи усилия", обяснява експертът Александър Галкин.

2. Лов на вредители. Редовно проверявайте растенията за повреди. За превенция можете да пръскате растенията с настойки от билки (коприва, глухарче, живовляк) или разтвори на природни средства (зелен сапун, горчица). Ако е необходимо, използвайте инсектициди и фунгициди - те се борят с насекомните вредители и болестите по растенията.

3. Птиците не са помощници. С началото на зреенето на плодовете и ягодите защитете реколтата от пернатите сладострастници. Използвайте мрежи, репеленти или други средства, за да предотвратите загубите на реколтата.

Юни е чудесно време да прекарате време на открито, наблюдавайки растежа на зелените си любимци. С грижи и внимание към вашия градински участък можете да постигнете отлични резултати, а в замяна да получите богата реколта и градина, на която ще се възхищават всички съседи.

4. Водата е източник на живот. През юни растенията се нуждаят от много влага. Поливайте ги ежедневно, като избягвате да поливате листата, за да предотвратите изгаряния и гъбични заболявания.

5. Подхранването е ключът към богата реколта. Подхранвайте зеленчуците и билките си с тор на всеки 2-3 седмици. Не прекалявайте, тъй като излишъкът от торове може да навреди на растенията.

6. Корените също искат да дишат. За да подобрите достъпа на въздух до корените, разрохквайте почвата около растенията след всяко поливане или дъжд. Това също така помага в борбата с почвената кора и спомага за абсорбирането на влагата.

7. Покриване на леглата с одеяло. Поставянето на органични материали (сено, слама, окосена трева) около растенията означава, че почвата е мулчирана. Така се задържа влагата и се предотвратява развитието на плевели. Мулчът също така предпазва корените от прегряване и подобрява структурата на почвата.

Грижа за градината през ЮНИ: Ето какво да не пропускате

8. Подредете по височина. По-високите растения (домати, грах, фасул) трябва да се привързват към подпори. Оформете храстите и дърветата, като премахнете излишните издънки - това подобрява светлината и вентилацията.

9. Отстраняване на излишните. Прищипвайте върховете на растенията, особено на доматите, краставиците и патладжаните, за да насърчите растежа на странични издънки. Премахвайте страничните издънки, за да насочите енергията на растението към образуването и узряването на плодовете.

10. Срязване и оформяне на растенията. Извършване на санитарна резитба на овощни дървета и ягодоплодни храсти, отстраняване на сухи и болни клони. Оформете короната на младите дървета, като им придадете спретната форма.

11. Пресаждане и засаждане. Юни е подходящо време за засаждане на топлолюбиви култури (краставици, тиквички, тикви) и за пресаждане на разсад от домати, пипер и патладжан в откритата земя. Опаковайте ги от студ, защото през юни все още са възможни нощни слани. Важно е да предпазите растенията от студа и да им помогнете да се адаптират по-бързо към условията на открития терен.

12. Планиране на нови насаждения. Началото на лятото е подходящо време да подготвите местата за нови насаждения от дървета, храсти или многогодишни цветя. Премахнете плевелите, прекопайте и наторете почвата.

13. Създайте килим от растения. За естетична тревна площ си струва да поддържате височината на тревата на 5-7 см. Косачката за трева или тримерът ще свършат работа. След косене оставете окосената трева на моравата като мулч.

14. Красотата изисква грижи. Отстранявайте увехналите цветове, за да стимулирате нови. Проветрявайте оранжерията редовно, за да избегнете прегряване - отваряйте вратите при слънчево време, а в горещите дни засенчвайте оранжерията с бял нетъкан текстил.

15. Поддържайте красиви лехите в градината и вилата си. Редовно поддържайте градинските си инструменти и оборудване. Почиствайте старателно градинските инструменти от почвата и растителните остатъци, заточвайте и смазвайте режещите части. Обслужвайте култиваторите, косачките, тримерите и другото градинско оборудване съгласно инструкциите.

Редовната и навременна поддръжка е ключът към красотата на вашата градина. Използвайте качествено и надеждно градинско оборудване, което ще улесни труда ви и ще направи работата ви в градината и зеленчуковата градина по-приятна.

 Правилно подбраните инструменти ще ви помогнат да спестите време и усилия, както и да удължите живота на вашите растения. Добрата реколта идва при тези, които наблюдават растенията си, отчитат метеорологичните условия и състоянието на почвата, за да обградят парцела си с топлина и грижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Идеалният тор за пипера през юни е този

Пръскане на доматите с чесън - кога и как се прави

Поръсете лехите на лука с това през юни за богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се отглежда банан в двора
Как се отглежда банан в двора

Банановото дърво е истинско чудо на природата, което може да придаде екзотичен блясък на вашия дом или градина. Въпреки че обикновено ги наричаме...