5 лесни начина да унищожите сами градината си

17768
5 лесни начина да унищожите сами градината си
Снимка: Getty images

Всеки градинар се стреми да получи висок добив от овощни дървета и насаждения, да ги отгледа силни, здрави и красиви. Но това обикновено е трудно

Често човек унищожава градината си със собствените си действия, опитвайки се да направи най-доброто. Ето пет начина, с които вредим на градината.

1. Презареждане на ямата за садене

Когато засаждате разсад, е необходимо да запълните ямата за засаждане с хранителни вещества. Искайки да получи силно красиво растение, грижовният собственик не пести тор.

Едно дърво или храст наистина расте много добре през първите години, а след това започва спад. Изглежда, че растението е недохранено.

Факт е, че растението е живо същество, макар и в необичайна за хората форма. И то, подобно на животните, има модели на поведение, които осигуряват оцеляването.

Ако растението има достатъчно хранене в ограничено пространство, тогава кореновата система няма да расте. За какво? В крайна сметка всичко е тук и в големи количества. Тоест корените не растат настрани, а остават в дупката, в която са поставени при засаждането.

При растежа на дървото, слабата коренова система няма да може да го храни. И при силен порив на вятъра или под тежестта на плода, то няма да може да се задържи, така че има голям риск рано или късно такова дърво да падне.

Пълнете в умерени количества ямата за садене.

Защо хитрите градинари никога не подрязват малините през есента?

2. Липса на оформяне

Необходимо е да се оформи корона през първата година на дървото. В противен случай самото растение ще в оформи, както е заложено от природата. И това е висока и разперена корона с диаметър няколко метра.

Това не е фатално, ако имате много земя в резерв. Най-често собствениците без да чакат плододаване отрязват такова дърво, защото пречи.

За да се предотврати това, формиращата резитба е нужно да се извършва всяка година, като се започне от годината на засаждане.

3. Неправилно изрязване

Неправилно изрязаните клони, липсата на дезинфекция на инструмента, гънките и обелената кора са пътят към болестта и смъртта на дървото.

Сега не е трудно да намерите образователни видеоклипове, статии и книги за грижа за градината, така че трябва да изучите теорията и да започнете да подрязвате, като знаете точно какво и как да правите.

Осите няма да доближат градината ви, ако направите това

4. Получаване на плодове през първите години от живота

Цъфна ли младото дърво? Чувствам се виновен, че откъснах цветята, защото много искам да опитам така жадуваната ябълка или круша. Но растението не стана по-силно.

Ще изразходва много енергия за отглеждане на плодове, което ще подейства зле на развитието. Първите няколко години трябва да откъснете всички цветове, за да може дървото да укрепне.

5. Купувате разсад, неподходящ за специфичните климатични условия

Модерно е да се взима разсад, отгледан в по-топлите страни. Но такива растения не понасят сурови зими. Те постоянно ще замръзват леко и когато дойде особено тежка зима, те ще умрат напълно. Купете си сортове, подходящи за местния климат.

За да получите градината на мечтите си, трябва да избегнете тези пет грешки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Засаждане на тиквички - кое е най-доброто място в градината

Топ трик за засаждане на морковите, с който ще забравите за плевенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com