Ако стъблата на розите са потъмнели след зимата, направете това

2055
Ако стъблата на розите са потъмнели след зимата, направете това
Снимка: iStock

След като градинарите премахнат покритието от розите през пролетта, често се оказва, че стъблата им са почернели след зимуване. Основната причина е неправилната грижа за растението. Но стъблата на растението могат да потъмнеят дори при правилна грижа за храста и подходяща изолация. Най-важното в случая е да знаете как да спасите растението.

Каква е причината за почерняване на розите след зимата?

В случая проблемът е причине от гъбички - инфекциозно или пръстеновидно изгаряне. Това може да се случи с храсти, които са били отворени ненавременно, за които не сте се грижили правилно или е избрано грешно място за засаждането им.

Как се извършва правилно вкореняване на рози във вода?

Тъмните издънки трябва да бъдат подрязани, в противен случай болестта може да се разпространи по ствола. След подрязване храстът се третира с противогъбично лекарство и се полива със стимуланти за растеж. Лекарствата се избират индивидуално, като се вземат предвид всички характеристики на сорта. След третиране храстите се окопават и поливат до отваряне на пъпките, а през целия сезон се извършва и превантивно третиране. Само в този случай можете да разчитате, че гъбичката няма да се прояви отново през новия сезон.

Отначало тъмните петна са еднакви на цвят, след това средата им става по-тъмна. Ако не се борите с тях, те бързо се разпространяват по клона. Заразената издънка се изрязва до напълно здрава зона. Изрязаният материал трябва да се изгори. Мястото на срязване се третира внимателно с фунгицид, съдържащ мед. Например, меден оксихлорид ще помогне. Ако петната вече са се разпространили из цялото растение, то се изкоренява и изгаря.

Понякога по клоните се появяват пукнатини с различни размери. Причината е топлата есен. Движението на соковете при такива условия се забавя, но не спира. Когато започват първите слани, течността замръзва и това е причината за появата на пукнатини. Такива дефекти трябва да бъдат третирани с меден сулфат или разтвор на калиев перманганат. Пукнатините се покриват с градински лак. Ако издънката е силно деформирана, тя се отстранява.

По презимувалите цветя се появява плесен поради липса на есенно третиране. Отлаганията от плесен трябва да бъдат отстранени - просто ги избършете. След това обработете проблемните зони с железен сулфат или сапунена вода с добавена мед. Понякога изглежда, че храстът е мъртъв. По него няма изникващи издънки. Опитните градинари съветват да преместите растението. Ако то се клатушка, най-вероятно кореновата система е умряла и вече не може да го поддържа. При здрава коренова система не се наблюдава клатушкане.

Ако розите не са презимували добре, направете това, за да ги спасите

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com