Бакпулвер за цветя – ето кога е задължителен за тях

53981
Бакпулвер за цветя – ето кога е задължителен за тях
Снимка: iStock

Бакпулверът, който използвате по време на приготвянето на кулинарни шедьоври, може да бъде незаменим и за ролята ви на градирани, както и за цветята в дома ви. Някои хора погрешно считат, че бакпулверът е сода за хляб.

Реално той съдържа около 65% хлебна сода и около 25% лимонтузу, както и мъничко нишесте. Ако липсва в кухненския ви шкаф, забъркайте си го, а ако се чудите как точно содата за хляб, която главно съставлява бакпулвера, се оказва полезна за растенията в дома ви и защо някои цветари я препоръчват горещо, тук сме, за да ви разкажем.

Как содата за хляб помага на цветята?

Бакпулвер за цветя или сода за хляб е задължителна, ако:

-          Отглеждате цветя, предпочитащи леко алкална почва

Имате хортензии, мушкато и бегонии у дома? Добавете към водата, с която ги поливате, малко бакпулвер или сода за хляб, която се съдържа в бакпулвера. Това ще гарантира здравето на цветята ви и ще ги направи по-красиви.

-          Компостът ви мирише твърде лошо

Никой не очаква компостът да мирише за теменуги, но все пак той не трябва да ви кара да излизате от стаята. Може да използвате сода за хляб или бакпулвер, за да премахнете лошата и натрапчива миризма от компоста. Тайната е в това, че абсорбира влагата в компоста, която в повечето случаи е източникът на зловонната миризма.

Щипка от тази подправка и край на гъбичките и паразитите по цветята

-          Вредители са нападнали цветята ви

Содата за хляб е естествена защита за цветята, тя ги предпазва от някои  вредители и ги съхранява здрави, което ще рече и красиви. Содата ви е крайно необходима, ако искате да направите свой собствен микробицид и да предпазите растенията и почвата от развитие на гъбични заболявания. Содата за хляб променя pH, което води до повишаване на алкалното съдържание. Поради това свойство содата бикарбонат за растенията обикновено се използва като фунгицид.

Содата създава по-алкална среда, която е негостоприемна и в която гъбичните спори не могат да продължат да растат. Обаче имайте предвид, че ако содата бъде отмита – дъжд, поливане и т.н., то средата се възстановява, вече не е алкална и гъбичките пак ще разцъфтят, тоест решението е временно и трябва да се съчетае и от други средства за борба с гъбичните заболявания, защото пък честото добавяне на сода, за да се справите с гъбичките, наистина може да реши проблема с тях, но ще създаде други проблеми за цветята ви, поради което не се препоръчва от специалистите.

Ако се чудите дали содата може да помогне и срещу насекоми вредители, то ще ви кажем, че макар някои градинари да твърдят това, няма научни данни, че тя наистина помага по отношение на жужащите неприятели.

-          Бакпулвер за цветя за насърчаване на растежа им

Цветята ви растат бавно и търсите начин да промените това? Използвайте бакпулвер/ сода за хляб. Градинарите споделят, че това е една от тайните им по отношение на бърз растеж на цветята.

-          Бакпулвер за  цветя е решението, ако търсите еко такова

1 лъжица бакпулвер и цветята във вазата ще са свежи седмици наред

Не искате да използвате химия и препарати? Бакулвер, сода ще ви помогне в случая да се погрижите за някои проблеми с цветята без препарати. Но помнете, че самите те също създават проблеми, ако прекалите, и че не са чудодейно средство или универсално решение.

Може да използвате содата и за самите себе си след дълга работа в градината или с цветята в дома ви без лични предпазни средства, тоест без ръкавици, което е довело до неприятно замърсяване на ръцете ви, оказало се невъзможно за почистване и измиване. Натрийте кожата с паста от сода с вода, изчакайте малко и измийте. Здравей, чистота.

Рискове от употребата на сода/бакпулвер за цветя

  • Не прекалявайте със содата за хляб. Сериозен риск за здравето и живота на цветята ви представлява фактът, че тя може драматично да промени рН на почвата особено ако прекалите, а това ще доведе до проблеми с правилното усвояване от страна на цветята на определени ключови хранителни вещества като фосфор и ароматните ви растения могат да изпаднат в дефицит на хранителни вещества дори да ги торите.
  • Твърде честата или обилна употреба на сода може да доведе до измиране на цветята. Тоест необходимо е да бъдете внимателни и да използвате сода само в препоръчителни количества и само за целите, за които има категорични научни доказателства, че наистина помага на цветята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com