Чуден градинарски трик, с който да ускорите растежа на чушките и да получите богата реколта

17380
Чуден градинарски трик, с който да ускорите растежа на чушките и да получите богата реколта
Снимка: iStock

Чушките са красив зеленчук с широк спектър от вкусове - от сладки до кисели, пикантни и "огнени". Чушките са топлолюбиви растения, които се нуждаят от много светлина, топлина и вода, за да растат и да дават обилни плодове.

Ако сте градинар, може би ще искате да засадите и отгледате свои собствени чушки. Разбира се, можете да направите това на балкона или в градината. Но понякога чушките не растат толкова бързо, колкото ви се иска.

Такива пълнени чушки в доматен сос не сте опитвали

За да отглеждате чушки бързо и да имате добра реколта, ще ви трябват някои съвети. Използвайки тези съвети, можете успешно да отглеждате и консумирате домашни чушки, отгледани със собствените ви ръце и грижи.

Ето някои съвети за това как да отглеждате чушки бързо и да получите добра реколта:

Повече топлина

Най-добрият начин да стимулирате бързото израстване на чушките е да осигурите повече топлина. Чушките растат оптимално при температури между 21°C и 29°C. През нощта температурата не трябва да пада под 13°C. Когато отглеждате чушки на открито, е важно да ги засадите в по-топъл климат, тъй като това ще насърчи растежа и по-ранното плододаване.

Може да се построи оранжерия, която да осигури топлина. Всичко, от което се нуждаете, е найлонова торба или голямо парче пластмаса. Ако отглеждате чушки в саксии на балкона, забийте пръчка в средата на саксията, за да осигурите опора на импровизирания парник. След това поставете върху нея найлонова торбичка, достатъчно голяма, за да не пречат на стъблата и листата на растението. Препоръчително е на това място да пробиете няколко дупки, за да осигурите достъп на въздух.

Осигурете достатъчно светлина

Пиперът се нуждае от достатъчно светлина. Не е задължително тя да е пряка слънчева светлина, но няма да им навреди, ако се намират в градината. Имайте предвид, че чушките се нуждаят от 8-10 часа непрекъсната светлина. Най-добре е да ги отглеждате в края на пролетта и през лятото.

Лесни за отглеждане и любими на цялото семейство: Чушки в саксия

Колкото по-шарени са цветята у дома, толкова по-приветливо ще изглежда той. Понякога обаче те могат да бъдат трудни за гледане, пък и н...

Избягвайте прекомерното подрязване

Подрязването трябва да се извършва внимателно. Много хора подрязват чушките нагоре, за да ги накарат да растат по-високи. Чушките не обичат да бъдат подрязвани прекалено много, затова не прекалявайте.

Тайни от добрите градинари: Кога и как да засадите чушките?

Подхранвайте чушките

Ако искате вашите чушки да продължат да растат и да дадат много плодове за кратко време, подхранвайте ги правилно. Те се нуждаят от полезни вещества, за да растат здрави. Винаги добавяйте органичен компост към почвената смес, преди да пресадите разсада в постоянни саксии. Това ще осигури на растенията добро хранене и ще ви осигури богата реколта.

Не сте опитвали тази рецепта за пълнени чушки, а със сигурност ще ви стане любима

Малко са хората, които да не са привърженици на това традиционно и любимо ястие. Рецептата обаче може да омръзне и на най-големият ѝ фе...

Балансирайте рН на почвата

Киселинността на почвата оказва значително влияние върху растежа на широк кръг растения. Някои от тях изискват по-кисела почва, а други - по-малко. За чушките е най-добре да поддържате pH в диапазона 5,8-6,8, ако е възможно.

Ако почвата е твърде кисела или твърде алкална, това ще попречи на чушките да усвояват хранителните вещества. 

Обърнете внимание на поливането

Чушките се нуждаят от определено количество вода, за да растат добре. Те предпочитат влага в почвата. Ако не се поливат достатъчно, те няма да растат правилно. Поливайте ги редовно и обилно, особено през вегетационния период. Внимавайте обаче да не поливате прекалено много. Ако кореновата система се претопи и растението остане твърде дълго в много влажна почва, то ще изгние. Важно е да се осигури добър дренаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com