Да си вкореним цветя за следващото лято

5869
Да си вкореним цветя за следващото лято
Снимка: iStock

Всеки собственик на градина би искал да запази красивите си цветя за следващото лято, но не всеки знае как да направи това. Не винаги е нужно да садите нови растения всяка пролет или лято. Има много приемлив и лесен начин да запазите любимите си цветя за следващия сезон и  това можете да научите от заклетите градинари, а именно с резници.

Кога да вземете резници

Ако имате любим храст, лесно е да направите повече растения от него, като вземете резници. От края на юни до началото на август много растения произвеждат пресни, твърди издънки, които могат да бъдат отстранени от растението с чифт ножица и лесно ще се вкоренят, когато се поставят във влажен компост.

Вземането на резници от храсти е лесен начин да увеличите безплатно запасите си от много популярни градински растения, включително хортензии, филаделф, лавандула и форзиция.

Какво да правя

Как да вземете резници:

•             Изберете здрави, чисти от вредители и нецъфтящи издънки с нов растеж. Отрежете от родителското растение и го съберете в найлонов плик - добавете няколко капки вода и разклатете, за да предотвратите увяхването на растителния материал, докато обикаляте градината и взимате резниците си.

•             Резниците трябва да са дълги от 5 до 10 см (2 до 4 инча). Подгответе се, като направите прав разрез под чифт листа и след това премахнете няколко комплекта долни листа, които биха изгнили в почвата, ако останат.

•             Дръжте само един или два чифта листа на върха. Повечето резници се вкореняват по-добре, ако отрязаният край е потопен в течност или прах за вкореняване.

Любимото ни цвете издава интересни подробности за характера ни

Ако човек си хареса някое цвете, се впечатлява обикновено от тези със специфичен цвят, аромат, форма на цветовете. Яркият цвят на цвете...

•             Напълнете саксия със свободно дрениращ компост (смес от 50% компост за резници и 50% градинска почва), изравнете и стегнете.

•             Поставете няколко резници около ръба на саксия, като държите листата им далеч от повърхността и поливайте добре.

•             Вземете няколко резници от всеки храст, за да увеличите шанса си за успех. Етикетирайте, ако правите резници от няколко разновидности.

•             Поставете в размножител или покрийте саксията с прозрачен найлонов плик, задържан на място с еластична лента, за да спрете изсъхването на резниците.

•             Поставете на светло място, докато се вкоренят резниците.

НИКОГА не отглеждайте това растение у дома – ОПАСНО е

Много от хората са почитатели на саксийните любимци и не пропускат възможността да допълнят интериора си с минимум няколко растения, за...

Следваща грижа

•             Дръжте резниците влажни и се грижете за тях, докато се вкоренят.

•             Проверете, като потърсите корени, растящи през дупките в основата на саксията, или като леко дърпате растенията след три седмици. Ако има съпротива, вероятно са се вкоренили.

•             Отделете в саксия всеки вкоренен резник поотделно и засадете, когато са напълнили новата си саксия с корени.

•             Когато растенията са високи около 15 см, прищипете върховете, за да насърчите растежа на нови клони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com