Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До каква височина се колтучат доматите?

21 април 2024, 14:16 часа

Колтученето и прищипването на доматите трябва да се извършват, за да се оформи правилно стъблото, разклоненията и въобще цялата листна маса на доматения храст. А това от своя страна ще помогне за получаване на висококачествена реколта. Но какво е, всъщност, „колтучене“?

Колтученето представлява премахване на страничните разклонения, тоест на издънките, които се образуват между стъблото и листата. Обикновено в основата на всеки лист, между него и стъблото, израства ново стъбло, което „конкурира“ основното. Това стъбло се нарича „колтук“. Ако на храста има твърде много „колтуци“ или, както още ги наричат - „братя“, стъблото може да се счупи под тежестта им; при това енергията на целия домат отива в създаване и разгръщане за листа на колтуците - а сили за образуване на плодове и за тяхното разрастване не остават.

Прищипването пък (наричано още топиране) е техника, която ограничава растежа на стъблото на височина, като се откъсва върхът му.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Как се колтучат домати?

Неправилното колтучене на доматите ще доведе до буен и разпръснат храст с много зелена маса – и с малко плодове. Но, така или иначе, нали целта е да получим домати за ядене, а не декоративен доматен храст заради зеленината?

Колтученето се извършва само след отваряне на цветовете на по-горното съцветие, като над него винаги се оставят няколко листа, които ще снабдяват плодовете с хранителни вещества. Опитните градинари твърде често оформят храст с две стъбла, като оставят основното и и едно от страничните да се развие, то не се колтучи. Целта е много проста: две стъбла дават повече домати от едно. Разбира се, ако са обработени според правилата.

На главното стъбло се оставят да плододават 4-5 чепки (съцветия). След като приключи цъфтежът, върхът се прищипва. На страничното стъбло се оставят 2-4 чепки, като над последната върхът също се прищипва.

Специално в оранжерия колтученето на доматите е може би най-важната операция, понеже там индетерминантните (високите) сортове най-често се отглеждат в защитена и добре обработена почва, поради което растат буйно и енергично. Поради тази причина именно те трябва да бъдат оформени на първо място.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Колтученето на домати на открито се извършва по същия начин, но малко по-късно, ако районът е с по-хладен климат. В същото време нискорастящите (детерминантните) сортове по правило не се нуждаят от колтучене, тъй като не са склонни към бърз растеж.

Колтуците биват отстранявани, докато дължината им все още не е достигнала 5 см – колтукът се хваща с пръсти, пречупва се и се откъсва от стъблото. Обикновено това се прави поне веднъж на всеки две седмици, като се започне 10-14 дни след засаждането. Индетерминантните (високите) сортове се разклоняват по-силно от ниските и, ако се оставят да растат неограничено, стъблото им може да достигне височина до 3 м; така, че трябва редовно да се колтучат.

Ако доматен храст се формира в едно стъбло, всички колтуци трябва да бъдат отстранени. Ако искате, с цел повече плодове, доматеният храст да има две стъбла, тогава се оставя и издънката, която се намира под първото съцветие и е най-близо до него. След това вече колтуците и на второто стъбло се премахват своевременно. Ако пък решите да оставите доматен храст с 3 стъбла, тогава се оставя и следващият колтук – но така наистина рискувате да имате много шума, а малко плодове.

При индетерминантните (високите) сортове, не забравяйте за опорите. Връзването на стъблото за опорния кол и колтученето обикновено се извършват едновременно. През целия вегетационен период растенията се привързват с ленти от плат към колове, хоризонтални телове или други видове опори. Ако това не се извършва редовно, рискувате да оставите стъблото да се пречупи под тежестта както на плодовете, така и на листната маса.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес