Домашни рецепти срещу неприятелите на орхидеята

12238
Домашни рецепти срещу неприятелите на орхидеята
Снимка: iStock

Ако орхидеите ви боледуват, то има начин как да се справите с вредителите и в домашни условия. Става дума за тези, които са без защитна обвивка – листна въшка, памукова въшка и други.

Вземете памук и го потопете в спирт с поне 70%. След това нанесете по листата. Ако заразяването е голямо, то напръскайте цялото растение. Можете да си приготвите и лют спрей. За него ще ви трябва 2 глави чесън и 2 люти чушки, добавете половин чаша вода и пасирайте. Прекарайте кашата през марля и долейте 3 литра вода. Напръскайте растението. И двата метода са безвредни за него и няма да навредят и на листата. Пръска се през 2-3 дни в продължение на 2 седмици.

Средства за борба с вредителите с твърда обвивка – щитоносни въшки и трипси

Смесете олио и течен препарат за миене на съдове по 1 супена лъжица от всяко. Добавете 1 литър вода, разклатете и напръскайте. Повтаря се през 3 дни в продължение на 2 седмици. Миещият препарат унищожава твърдата обвивка, а олиото задушава паразитите. Някои препоръчват да използвате бебешко олио вместо обикновено.

При употреба на препарати, съдържащи олио, винаги се пръска сутрин преди слънцето да изгрее. Ако олиото влезе в контакт със светлината от слънцето, то се получават следи от изгаряния, независимо, че тя не е огрята към този момент.

Средства за борба с мравките

Разтопете 100 грама восък от свещи и докато бъркате прибавете ¼ чаша захар и 100 грама борова киселина. Изсипете го на слой дебел около 0,5-1 см и го оставете да изстине. Натрошете го на парчета и го сложете около саксиите.

Трябва да бъдете внимателни сместа да не попадне в обсега на деца или домашни животни, тъй като е отровна.

Репеленти

Сложете малко евкалиптово масло около цветята. Миризмата отблъсква повечето насекоми. Евкалиптовото масло и фунгицидно действие, но уврежда пъпките и затова не трябва да се използва, когато орхидеята цъфти.

Канела

Заложете на нея, тъй като тя също е фунгицид и може да се използва по няколко различни начина:

•             Директна употреба – поръсете раните на своите растения с канела.

•             Канелена паста – смесете малко канела и олио, за да се получи паста. Друг вариант е да я смесите с лепило на казеинова основа. Нанесете пастата върху ранете и оставете да изсъхне.

•             Спрей – за приготвянето на спрея може да използвате вода или спирт. Спиртният извлек се приготвя по-бързо и освен фунгицидни свойства, има и инсектицидни такива.

•             Спиртен извлек – сложете 2 с.л. канела в 500 мл изопропилов спирт. Разклатете добре и оставете да престои за 1 нощ. Прецедете, за да махнете утайката (може да използвате хартиени филтри за кафе) и след това напръскайте растенията.

•             Воден извлек – вместо да използвате спирт, направете същото с гореща вода в същото количество. Оставете сместа да престои, прецедете и напръскайте директно. Някои предпочитат този начин, тъй като се страхуват, че спиртът може да увреди растенията.

Защо ОРХИДЕЯТА понякога не ЦЪФТИ

Орхидеите не са особено лесни за отглеждане и изискват определени усилия, за да са здрави и да цъфтят красиво. Различните видове орхиде...

•             Водороден пероксид – ако има загниване в основата на листата, изсипете водороден пероксид и го оставете да подейства за 5 минути, след което наклонете растението и го махнете. Оставете раната да изсъхне и поръсете обилно с канела. Постарайте се да не попада вече вода между листата.

•             Спрей със смесено действие – смесете 1 чаша спиртен канелен извлек, 2 с.л. течен препарат за миене на съдове, допълнете с 500 мл вода. Извлекът има фунгицидно действие, а миещият препарат – инсектицидно.

Срещу брашнеста мана

За нея трябва да смесите:

•             3 с.л. олио

Дори и орхидеята да е останала без листа, с тези трикове ще я съживите

Има начин да спасите прелестната орхидея дори и ако тя е останала без нито едно листо. За съжаление този проблем често се случва - лист...

•             1 с.л. течен препарат за миене на съдове

•             1 с.л. сода бикарбонат

•             4 л. вода

С тази смес се пръска три поредни дни.

Правилно поливане

Всяка дама трябва да има това цвете в дома си, защото то ще й донесе много късмет

Орхидеята не е просто едно от най-красивите цветя, които можете да отглеждате в дома си, но се казва, че е и символ и магнит за женскот...

При орхидеите е важно да ги поливате правилно, за да изгният корените. Правилото е да не се поливат по-често от един път на 5-12 дни. Необходимо е да се вземе под внимание температурата и сезонът, през който се отглежда. В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага.

Орхидеите можем да ги разделим на три вида: субстратът трябва да бъде влажен постоянно, може леко да изсъхне и може да бъде напълно сух.

Към първият вид спадат: пафиопедилиум, милтонии, цимбидиуми, одонтоглосуми.

Към втората група: каттлея, онцидиум, брассия, дендробиум.

В трета група: фаленопсис, ванда, аскаценда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Градинар издаде коя е най-добрата защита от листни въшки

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата

Топ 5 на най-добрите торове за доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com