Доматите ще станат още по-едри и сладки, ако през август направите това

12917
Доматите ще станат още по-едри и сладки, ако през август направите това
Снимка: iStock

Третият месец на лятото е последният етап от развитието на доматите. По това време плодовете на доматените храсти узряват по-бързо, а градинарят може да им "помогне" да станат още по-месести, едри и сладки с помощта на някои трикове.

Промяната на подхода към поливането на градинската култура и прилагането на определени торове ще увеличи максимално шансовете за образуването на големи и невероятно сладки плодове.

Какво трябва да направи градинарят през август, за да събере качествена реколта от тази култура? Двете задължителни действия включват намаляване на поливането и приложение на калиеви торове.

Правилна грижа за доматите през август

Намаляване на поливането - в края на лятото доматените насаждения не се нуждаят от много вода. Прекомерното поливане през този период може да доведе до воднисто състояние на плодовете и загуба на приятно сладкия им вкус.

Следователно през август доматените храсти трябва да се поливат много по-рядко, отколкото през юли. Като цяло не можете да спрете да поливате растението. Процедурата трябва да се извършва ежеседмично, ако последният летен месец се оказа горещ и валежите са редки.

Йод за богата реколта от домати: Топ 4 на най-добрите рецепти

Приложение на калиеви торове - последния етап от своето развитие популярната градинска култура се нуждае от калиев тор. Ето защо в края на лятото е препоръчително да подхранвате растението с калиев монофосфат и калиев сулфат. В допълнение, инфузия от пепел може да се използва преди поливане на доматените храсти. За целта разтворете 500 гр пепел в 10 л вода.

Още тънкости при поливане на доматите

Използване на дъждовна или слънчева вода - тя е мека, хранителните вещества се разтварят по-добре в нея и растенията по-лесно ги получават през почвата. Чешмяната вода е по-твърда. Ако я използвате за поливане, ще бъде по-трудно за домата да си набави необходимите хранителни вещества Така че не бъдете мързеливи - сложете голям варел в градината си.

Кога е правилно да се поливат насажденията - това трябва да се осъществява при липсата на топлина. Сутрин (до 9.00 часа) или вечер (от 17.00 до 20.00 часа). През деня, при горещо време, поливането е невъзможно: голяма разлика в температурите на въздуха и водата може да причини физиологичен шок на растенията. Получава се парадокс: поливате, а насажденията увяхват пред очите ви.

При поливане не трябва да се мокрят листата. Водата по тях увеличава риска от фитофтора.

Колко често трябва да се полива - ако се поливат често и по малко, растенията ще развият плитка коренова система и постоянно ще страдат от недостиг на влага, тъй като горният почвен слой изсъхва най-бързо.

Ето защо е необходимо насажденията да се поливат рядко, но обилно и задължително в няколко стъпки. Оставете водата да попие и се върнете отново на същото място – така влагата ще проникне дълбоко в почвата.

Още: Грижа за доматите през август - полейте ги само веднъж с това и клоните им ще се счупят от реколтата

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com