Ето как да се справите с болестите и вредителите по азалията

1059
Ето как да се справите с болестите и вредителите по азалията
Снимка: Istock

Азалиите са едни от най-популярните пролетно цъфтящи храсти в озеленяването. Макар че тези атрактивни растения обикновено са издръжливи и не създават грижи, от време на време те са засегнати от вредители и болести.

Контрол на вредителите по азалиите

Още: Ето как да определите датата на последната слана преди лятото

Някои от най-често срещаните вредители по растенията азалия са следните:

  • Храстите, засегнати от коровата люспа на азалията, могат да бъдат покрити със сажди или да се появят като бели, памуковидни маси във вътрешността на разклоненията на клоните. Тези клони трябва да бъдат отстранени и унищожени. Третирането с градинско масло може да помогне.
  • Гъсеници по азалията - Тези вредители по азалията са червеникави до кафяво-черни с бели и жълти ивици. Хранещи се на групи, гъсениците по азалията могат бързо да обезлистят храстите. Борбата с тях често се осъществява чрез ръчно събиране, тъй като те не представляват опасност за хората.
  • Дантелени бръмбари - Дантелените бръмбари по азалията са една от най-често срещаните заплахи за храстите на азалията. Засегнатите растения могат да имат жълти до белезникави листа с черни бръмбари, разположени на няколко места от долната страна на листата. Инсектицидният сапун обикновено е ефективен за борба с дантелените буболечки в края на пролетта или през есента.
  • Листоминиращи вредители по азалията - Този вредител по азалията обикновено "минира" между горната и долната повърхност на листата, като причинява кафяви мехури или пожълтяване на листата. Засегнатите листа, причинени от азаловия листоминиращ молец, могат също така да се свият и да паднат. Може да се наложи отстраняване на засегнатите растения.
  • Нематод на закърняване - Тези вредители по азалията нападат захранващите корени и причиняват закърняване и пожълтяване на растенията. Растенията със силна инвазия в крайна сметка загиват. Въпреки че в момента няма нищо за борба с огнищните нематоди по азалиите, при правилно плодородие и поливане растенията понасят по-добре нападенията.
  • Бяла муха - Тези вредители обикновено се появяват на групи по долната страна на листата, които пожълтяват или умират. Бялата муха не се поддава добре на третиране, но маслото от нийм може да намали популациите.
  • Болести по азалията

    Най-често срещаните болести по азалията, засягащи тези храсти, са:

  • Жълтеницата по азалията - Жълтеницата по азалията обикновено се появява в началото на пролетта по новите листа. Листата стават завити, месести и бледозелени до бели. Засегнатите листа в крайна сметка стават кафяви и трябва да се отстранят и унищожат.
  • Заразяване на венчелистчетата - Тази гъба засяга само цветовете и се проявява като бледи или белезникави петна по цветните венчелистчета или ръждиви петна по белите венчелистчета. Тези петна бързо се уголемяват, като стават меки и воднисти. Нанесете фунгицид върху пъпките, когато те започнат да се оцветяват.
  • Праховита мана - Това заболяване на азалията се проявява като бял прахообразен налеп по листата и се появява най-често през есента. Заболелите от брашнеста мана листа могат да окапят преждевременно. Може да се наложи пръскане с фунгицид.
  • Ръждивост - Ръждивостта е гъбично заболяване, което причинява червеникави до оранжеви спорови маси по заразените листа, както и гали или раковини по кората, които понякога могат да унищожат цялото растение. Незабавно изкоренете и изхвърлете заразените листа и леторасти. Заразяване на клонките - Заразяването на клонките може да причини увяхване и обезлистване на един или повече клони с червеникавокафяво оцветяване под кората. Контролирайте с подрязване и изхвърляне на болните клони, като правите разрези на 8 cm. под оцветяването.
  • Проблеми с азалията от околната среда

    Понякога има фактори на околната среда, които са свързани с проблеми с азалията. Например, пораженията от слана могат да доведат до изсъхване, кафяво или черно оцветяване и загиване на всички части на храста. Новият растеж е особено податлив в началото на пролетта. За да предотвратите пораженията от измръзване, не отглеждайте нежни видове в студен климат и покривайте храстите с чаршафи или покривало винаги, когато се очакват студове.

    Още: Ето как да закалите разсада си преди да го засадите в градината

    Недостигът на хранителни вещества е друг често срещан фактор при азалеите. Растенията могат да се характеризират с обезцветяване, по-малко или недостатъчно големи листа и цветове. Азотът и желязото са най-често срещаните дефицити при азалиите. Неподходящото поливане може да доведе до увяхване, обезцветяване и окапване на листата. Установените азалии се нуждаят средно от 2,5 cm. валежи или напояване седмично през активния вегетационен период. Твърде многото или твърде малко светлина също може да увреди тези растения. Изгарянето на листата, което се причинява от прекалено много слънце, може да се появи като жълти или кафяви петна по листата.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

    Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

    Как се прави размножаване на антуриум?

    Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

    Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

    Как е правилно да се отглежда жасмин?

    Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

    Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

    Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

    Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com