Грешките, които вероятно допускаме при отглеждането на саксийни цветя

21963
Грешките, които вероятно допускаме при отглеждането на саксийни цветя
Снимка: iStock

Не рядко дори и най-добрите домакини правят грешки при отглеждането на стайни растения. И така, какви са най-често срещаните и често срещани грешки, които любителите на отглеждане на саксийни цветя правят?

Грешка при избора на размера на саксията

Растенията, които можете да оставите на балкона през зимата

Циклама, лавър, хедър и редица други растения могат да украсят остъкленния ви балкон дори след настъпването на студените месеци. Списък...

Да, изборът на саксия е много важен при отглеждането на стайни растения. Вземете например любимите ни теменужки. При отглеждането на тези цветя размерът на саксията е много важен. В крайна сметка саксията, разбира се, не трябва да е голяма, за да цъфтят теменужките. Едва след като кореновата система на теменужката напълно израсте, запълвайки контейнера на саксията, цветето ще цъфти, в противен случай корените може просто да изгният. Също така, за цъфтеж и добър растеж на спатифилум и антуриум е необходима малка саксия.

Неправилно поливане

Много често поливаме цветята си правилно.  Сукулентните растения като кактуси, алое вера, каланхое трябва да се поливат много по-рядко от декоративните широколистни. Но много домакини, оглеждащи саксийни цветя се придържат към един и същ режим на поливане за всички растения, като по този начин причиняват вреда.

Задължително всяко отделно растение се нуждае  от собствен режим на поливане. Можете да създадете календар за поливане и да отбележите дните в които поливате за всяко растение. Тук е добре да се включи  и неправилното пръскане на цветята. Пръскането е противопоказано за много от тях. Например теменужките. Тези цветя имат "рошави" листа и те няма да абсорбират влагата и могат да започнат да гният.

Грешка в избора и дозата на торове и почва

Растенията които пазят дома от появата на мухъл

Според изследвания, някои растения, които можем да гледаме вкъщи, са напълно способни да предотвратяват появат на мухъл, благодарение н...

Много често любителите цветари обичат да наторяват всичките си цветя с един и същи вид почва, което далеч не е правилно. В крайна сметка, всяко растение се нуждае от собствен състав от макро и микро елементи. Опитните домакини, развъждащи стайни цветя, се опитват да направят своя собствена почва за всеки вид растение. Те знаят точно какви пропорции са необходими за това или онова растение.

За любителите има огромен асортимент от почва в магазините специално за цъфтящи, декоративни широколистни, сочни и цитрусови плодове. Предлага се и отделно за антуриуми, спатифилуми, орхидеи и теменужки. Но някои хора пренебрегват избора на отделна почва и засаждат растения във всяка такава, която им е под ръка. В резултат на това растението не расте, не цъфти, листата му опадат и увяхва напълно.

Без използване на дренаж

При засаждане на стайни растения е необходим дренаж. Дренажът осигурява изтичането на излишната влага от корените и нормализира въздушния обмен. За вашето растение ще стане много по-лесно да диша, а рискът от различни заболявания ще бъде минимален. Като дренаж най-често се използва експандирана глина с различни размери.

Това са най-честите грешки, допускани както от начинаещи любители на отглеждане на стайни цветя, така и от тези, които вече имат опит в това.

Tри основни правила за грижа за стайните растения през студения сезон

Много стайни растения са в състояние да се адаптират до известна степен към съществуващите условия. Въпреки това техните собственици тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com