Грижа за орхидеята през зимата - ето какво е важно да знаете

34643
Грижа за орхидеята през зимата - ето какво е важно да знаете
Снимка: iStock

Орхидеята е крехко и капризно цвете, което изисква постоянна грижа. През студените месеци трябва да имате предвид, че грижите за тези домашни цветя са различни.

Грижа за орхидеята през зимата

Например, не трябва да използвате твърде много тор. Допустима е употребата на минимално количество подхранващи вещества. Освен това не трябва да поливате орхидеите твърде често през зимата. Достатъчно е процедурата да се извършва два пъти месечно. 

Растението не трябва да се полива сутрин. Ако забравите за това правило, съществува риск от измръзване или увреждане на корените. 

Подрязване на орхидеята - как е правилно да се прави, за да цъфти дълго и пищно

Също така трябва да се уверите, че орхидеята получава достатъчно светлина. Допустимо е използването на изкуствено осветление.

Не забравяйте, че през зимата е много важно да защитите крехкото растение от температурни промени. Няма нужда да оставяте саксията на течение, в близост до нагревател или климатик.

През зимата, когато е включено централното отопление, влажността на въздуха в помещението е доста ниска, не повече от 30-40%. И както всички знаят, сухият въздух е най-благоприятният фактор за разпространението на паякообразни акари. За да увеличите влажността около растенията, можете да включите овлажнител или стаен фонтан за няколко часа всеки ден.

През зимата комфортната температура на въздуха за орхидеите варира от +15°C през нощта до +23°C през деня. Но в никакъв случай не трябва да се допуска температурата на въздуха да падне под +15°C през нощта. При температурни колебания от 5-7°C често започват да се появяват цветни пъпки. Ето защо, ако искате това красиво цвете да цъфти възможно най-дълго, трябва да създадете температурна разлика ден/нощ, това може лесно да се направи през есенно-зимния период, например, отворете прозореца през нощта и температурата на первазът на прозореца ще бъде много по-ниска, отколкото в самата стая.

Трябва също така да знаете, че чистият въздух е ключът към здравето не само на човека, но и жизненоважен за всеки жив организъм. Ето защо е необходимо да се проветрява помещението не само през топлия сезон, но и през зимата. В същото време е важно да избягвате течения, когато се грижите за орхидеи през зимата - листата на растенията могат да измръзнат само за няколко минути. За да предотвратите това, когато проветрявате, препоръчително е да преместите саксиите от перваза на прозореца и да ги отдалечите от студения въздушен поток.

Пръскането е процедура, от която не трябва да се отказвате през зимата. Цветето ще бъде доволно от тази ежедневна процедура, която повишава влажността в помещението.

За тези, които обичат да прилагат процедурата топъл душ, се препоръчва да оставят орхидеите след това, докато влагата от листата се изпари напълно. Препоръчително е процедурата да се извършва вечер и да оставите растенията в банята до сутринта. Първо, орхидеите ще се наслаждават на влажния въздух на банята през цялата нощ и, второ, по този начин ще избегнат гниенето и загиването им в точката на растеж.

Още: Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз


 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Отглеждане на картофи в кофа – методът гарантира богата реколта

Най-добрият тор за черешите е този

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com