Наръсете това в градината и няма да видите охлюв цяло лято

42864
Наръсете това в градината и няма да видите охлюв цяло лято
Снимка: iStock

Охлювите представляват голям проблем за любителите градинари. Всички часове, прекарани в озеленяване на двора, поддържане на цветните лехи и засаждането на плодове и зеленчуци, могат да бъдат съсипани от тези малки същества.

Тяхното отблъскване е трудоемко и отнема много време. Въпреки че е най-добре да използвате химически препарати, за да се отървете от слузестите вредители, този метод за отстраняване не е по вкуса на всеки.

Как да се отървете от охлювите и плужеците в дома и градината

За щастие има някои домашни и природни средства, които могат да помогнат в борбата срещу охлювите и плужеците в дома и градината. Трябва да отбележим обаче, че те не гарантират трайно, а само временно решение (т.е. могат да намалят присъствието на вредителите, но не и да ги премахнат напълно).

Домашни средства против охлюви и плужеци в дома и градината

1. Шкурка

Шкурката има грапава повърхност, която оказва неблагоприятно въздействие върху тялото на охлювите и плужеците. Това е една от основните причини, поради които те предпочитат да я избягват.

8 признака по листата на цветето, които предупреждават, че нещо не е наред

Ако искате да запазите цветята, плодовете и зеленчуците в градината, нарежете и поставете няколко парчета шкурка около корените. В случай, че вашите усилия са насочени към стайните растения, просто изрежете и поставете малко парче от абразивния материал под саксията (то трябва да бъде по-широко от подложката).

2. Медна тел/лента

Употребата на медна тел/лента също се счита като добра алтернатива срещу охлюви и плужеци. Смята се, че тя отблъсква тези вредители, тъй като слузта от техните тела реагира с метала, предизвиквайки малък електрически заряд.

Поставете медна тел/лента около ръба на вашите саксии, за да предпазите цветята от нашествието на досадните охлюви и плужеци. А защо не да добавите нотка свежа декорация в стаята?

3. Вазелин

Вазелинът представлява чудесен начин за предпазване на стайните растения от охлюви и плужеци. Неговата хлъзгава структура не позволява на вредителите да се захванат за съда, в който се намират цветята, плодовете или зеленчуците.

Нанесете малко вазелин по ръба на саксиите, контейнерите и дори стъблата на вашите растения.

Природни средства против охлюви и плужеци в дома и градината

1. Бира

Няма нищо по-хубаво от студена бира след тежък работен ден. Дори охлювите знаят това. Тези малки същества обожават аромата на напитката, което я превръща в чудесна стръв за капани.

Напълнете пластмасова чаша с бира до средата. Заровете част от нея (не цялата) в почвата близо до растенията, които искате да предпазите. Привлечени от аромата на бирата, охлювите ще се доближат и ще паднат в чашата.

Само този разтвор ще ви избави от охлювите в градината и всичко ще расте по-бързо от него

2. Яйчни черупки

Яйчните черупки са много ефективни срещу охлюви и плужеци. Това е така, защото тези същества не обичат да се движат по остри предмети, въпреки че за тях това не е невъзможно. Просто предпочитат да не го правят.

Натрошете и поръсете няколко яйчни черупки около корените на растенията, които искате да предпазите. По този начин може не само да отблъснете охлювите и плужеците, но и да подхраните почвата с калций.

3. Орехови черупки

Ореховите черупки са друго природно средство, което помага в борбата срещу вредителите в дома и градината. Те действат на същия принцип на яйчните.

Натрошете ореховите черупки на малки парчета и създайте защитна бариера около вашите растения. Всички охлюви и плужеци, които се доближат до тях, скоро ще се обърнат и ще поемат в обратна посока.

4. Морски водорасли

Морските водорасли, както пресни, така и стрити на прах, са добро решение за отблъскване на охлювите и плужеците (и за подхранване на почвата). Причината, поради която действат, се дължи на наличието на сол в тях - малките вредители не я харесват особено.

С този разтвор розите ще цъфтят до септември

Поставете/Поръсете водораслите около растенията, които искате да предпазите. По този начин може да отблъснете мекотелите и да предпазите дома и градината от тях.

5. Грейпфрут

Охлювите обичат лимони, портокали и грейпфрути. Това означава, че цитрусовите плодове могат да се превърнат в идеална стръв за тях.

Извлечете сока от 1/2 грейпфрут с помощта на цитрус преса. Поставете кората с "главата надолу" върху почвата близо до растенията, които искате да предпазите. По този начин може да осигурите храна и влажна среда за развитието на охлювите и плужеците. Оставете цитрусовата кора за една нощ, а на сутринта я премахнете заедно с вредителите в нея.

Поливайте така мушкатото в жегите, за да го спасите от изсъхване

Мушкатото не е твърде скъпо, затова закупуването на ново растение в началото на пролетта не трябва да се свързва с огромни финансови за...

6. Английска сол

Английската сол също може да помогне за отблъскване на охлювите и плужеците от дома и градината. Освен това служи като чудесно средство за подхранване на чушките, доматите и краставиците.

Поръсете английска сол около корените на растението, където често забелязвате наличие на вредители. По този начин може да ги отблъснете бързо и ефективно, без да използвате пестициди.

7. Коприва

Всички познаваме онова неприятно чувство, свързано с допира на прясна коприва върху кожата. Е, това се отнася и за охлювите и плужеците. Те също предпочитат да стоят колкото се може по-далеч от това растение.

Ако искате да предпазите плодовете и зеленчуците от безгръбначните вредители, просто нарежете и поръсете малко коприва около корените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

Подготовка на градината за пролетта: Ето какво да не пропускате

Ползи от подрязването в градината и на какво да се спрете през МАРТ

Може да подрежете ТЕЗИ растения през март

Засаждане на ягоди - кога, къде и как се прави, за да е богата реколтата

Грижа за божурите през пролетта - какво трябва да направите за пищен цъфтеж

Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

Лунен календар за градинари - какво да засадите от 18 до 24 март 2024

Грешки, заради които разсадът на доматите НЕ покълва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com