Как да подхранваме зимния чесън през май, ако е пожълтял

17680
Как да подхранваме зимния чесън през май, ако е пожълтял
Снимка: iStock

Ако зимният ви чесън пожълтява през май, това може да е сигнал за недостиг на хранителни вещества или друг проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Чесънът е издръжливо растение, но както всяка друга култура, той се нуждае от подходящи грижи и хранене, за да се развива добре. Ето ръководство за това как да подхранвате зимния чесън през май, ако е пожълтял:

Диагностицирайте проблема

Преди да приложите каквито и да било торове или препарати, е важно да диагностицирате защо чесънът ви пожълтява.
Пожълтяването може да се дължи на различни причини, като например недостиг на хранителни вещества (най-често азот), нарушен баланс на рН на почвата, вредители, болести или стрес от околната среда като недостатъчно вода или прекомерна топлина.

Проверете за признаци на вредители или болести по листата и луковиците. Също така вземете предвид почвените условия и последните климатични промени.

Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари

Изследване на почвата

Направете тест на почвата, за да определите нивото на рН и съдържанието на хранителни вещества в нея. Чесънът предпочита леко кисела почва с рН от 6,0 до 7,0.
Ако рН е по-ниско, това може да повлияе на наличието на хранителни вещества за растението. Тестът на почвата също така ще покаже кои хранителни вещества са недостатъчни, което ще ви помогне да изберете правилния тор.

Изберете правилния тор

Въз основа на резултатите от почвения тест и установените специфични дефицити на хранителни вещества изберете балансиран тор за чесън.
Тор с по-високо съдържание на азот може да помогне за справяне с пожълтяването на листата, тъй като недостигът на азот често причинява пожълтяване (хлороза) на по-старите листа.

Нанасяне на торове

Нанесете избрания тор съгласно инструкциите на производителя. Обикновено можете да разпръснете гранулиран тор около растенията чесън, като го държите на няколко сантиметра от основата на растенията, за да не ги изгорите.
След наторяването полейте района, за да помогнете на хранителните вещества да проникнат в почвата и да достигнат до корените на растенията.

ПРОБЛЕМИ при отглеждане на чесън в градината, за които да внимавате

Помислете за органични варианти

Ако предпочитате органични методи, помислете за използване на компост, добре изгнил оборски тор или органични торове, специално разработени за чесън и други луковични култури.
Тези органични поправки не само осигуряват основни хранителни вещества, но и подобряват структурата на почвата и микробната активност, като подпомагат цялостното здраве на растенията.

Мулчирайте и поливайте правилно

Мулчирайте лехите с чесън с органичен мулч, например слама или нарязани листа, за да запазите влагата, да регулирате температурата на почвата и да потиснете плевелите. Адекватната влага е от решаващо значение за растежа на чесъна, затова поливайте постоянно, особено по време на сухи периоди.
Все пак осигурете добър дренаж на почвата, за да предотвратите преовлажняване, което може да доведе до загниване на корените и други проблеми.

Наблюдение и регулиране

Наблюдавайте растенията чесън за евентуални промени. Ако пожълтяването продължава или се задълбочава въпреки торенето и другите мерки, преценете ситуацията отново.
Възможно е да се наложи допълнително третиране, като например справяне с нашествия на вредители или болести. Коригирайте режима си на грижи в зависимост от реакцията на растението и променящите се метеорологични условия.

Събиране на реколтата и съхранение

Докато растенията ви растат и зреят, следете за готовността им за прибиране на реколтата. Времето за прибиране на реколтата варира в зависимост от сорта чесън и местния климат.
След като приберете реколтата, излекувайте луковиците правилно, като ги изсушите на добре проветриво място в продължение на няколко седмици, преди да ги съхранявате на хладно и сухо място.

Като следвате тези стъпки и обръщате внимание на нуждите на чесновите растения, можете да им помогнете да се възстановят от пожълтяването и да си осигурите здрава реколта по-късно през сезона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Бабиният лек срещу листни въшки и мана в градината

Туртите ще са пълни с цветя цяло лято, ако ги полеете с ТОВА

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

Торене на ягодите - 5 правила, които НЕ трябва да забравяте

Торене със сода - кога е вредно

Къде е най-добре да засадите пипера - на слънце или на сянка

Торене на доматите по време на цъфтежа - кои са най-добрите торове

Напръскайте доматите с тази смес и ще забравите за брашнестата мана

Лайфхак, който ще ви помогне да се отървете от плевелите в градината с едно движение

Този лек ще спаси цялата реколта от листни въшки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com