Как да разберем, че овошката е измръзнала

1943
Как да разберем, че овошката е измръзнала
Снимка: 8moments / Pixabay

Рекордното студено време през зимата може да се отрази на дърветата във вашата градина. Въпреки че може да сте успели да прикриете други храсти или растения, е почти невъзможно да спасите дърво от студа. И така, ако смятате, че дървото ви е замръзнало или повредено, какво трябва да направите?

Първо, вероятно няма да можете да разберете в момента дали дървото ви е повредено. Обикновено увредените зони започват да се появяват около две седмици след замръзване. За да сте сигурни какво е състоянието на вашите фиданки, трябва да си отговорите на няколко въпроса.

Преди замръзване вашето дърво здраво и процъфтяващо ли е било? Ако дървото е било съвсем здраво и не е претърпяло никакви структурни повреди, то като цяло трябва да се възстанови от всякакви щети от замръзване.

Има ли счупени големи клони? Като цяло, колкото по-голям е счупеният или мъртъв клон, толкова по-трудно ще бъде да се възстанови от замръзването. Ако изглежда, че по-голямата част от клоните на дърветата са повредени, дървото може да не оцелее.

Поне 50 процента от клоните и листата на дървото са все още непокътнати? Дърво с по-малко от половината клони мъртви или счупени може да не е в състояние да се възстанови за още един сезон.

Има ли моето дърво значителна загуба на кора? Ако забележите, че кората започва да пада от дървото през следващите няколко седмици, това може да е знак за големи щети.

Ето няколко други въпроса, които да зададете относно щетите от замръзнало дърво.

Какво трябва да направите, ако забележите повреда на вашите дървета

Ако щетите изглеждат незначителни, можете да подрежете повредените клони и да поправите разкъсаната кора. Младите дървета могат да претърпят доста щети и да се възстановят. Не бързайте с това. Експертите казват, че добро правило е да изчакате осем седмици след студа, за да видите кои клони поникват отново и кои са мъртви.

Община Троян ще отглежда плодове и зеленчуци специално за градини и училища

Община Троян ще създаде до края на годината собствени овощна градина и оранжерия, в които ще се отглеждат плодове и зеленчуци за нуждит...

Ако не сте сигурни какво да правите с вашето дърво, не се опитвайте да предприемате нещо сами. Големите счупени клони могат да бъдат опасни за някой, който не знае какво прави.

Ако можете, премахнете всички малки счупени клони. Не използвайте верижен трион, освен ако не знаете как да го прилагате.

Погрижете се за наранената кора. Използвайте нож или длето, за да изгладите ръбовете на кората, където може да се е откъснало парче. Това ще премахне скривалищата за насекоми и ще помогне за защитата на крехкия слой под кората.

Устоявайте на желанието за прекомерно подрязване. Трябва да премахнете мъртви и счупени клони, като използвате правилните инструменти. Не оставяйте пънчета от клони и не премахвайте вътрешната зеленина или върха на дървото.

Голям брой от вашите дървета и растения, които изглеждат ужасно в момента, могат да оцелеят и да се върнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com