Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижите за японска камелия, така че да цъфти постоянно

21 юни 2024, 10:49 часа

Японската камелия е декоративен храст с красиви цветове и богата листна маса, но е доста взискателен за отглеждане. За да изглежда японската камелия впечатляващо в дома и градината, трябва да положите известни усилия.

Японска камелия - характеристики

Японската камелия (Camellia japonica) е декоративен храст, принадлежащ към семейството на чаените. Растението идва от планинските райони на Япония, Китай и Корея. При домашно отглеждане достига до 1 м височина, а в природата достига до 5-10 м.

Още: Извити, жълти, на петна: Какво казват листата на доматите за растението?

Камелията идва в Европа едва през 18 век. Тогава тя е била третирана като екзотична красота и е украсявала дворцовите оранжерии. По време на баловете дамите закачали клонки от камелия на роклите си, а мъжете ги носеха в бутониери. Тези храсти също вдъхновяват артисти, художници и писатели. Написана от Александър Дюма, „Дамата с камелиите“ предизвика голям интерес към тези цветя във Франция през 19-ти век.

Японската камелия има плътна форма, а тъмнозелените ѝ листа са дебели, лъскави и заострени. През зимата и пролетта храстът произвежда големи цветя с много венчелистчета, наподобяващи цветове на дива роза. Те достигат до 12 см в диаметър и се предлагат в розово, червено и бяло.

Отглеждане на японска камелия

Още: Дините ще станат големи и сладки, ако ги наторите с ТОВА

Японската камелия се счита за взискателно и капризно растение. В естествената си среда японската камелия е мразоустойчиво растение, но в нашия климат е малко вероятно да успее да оцелее през зимните студове, поради което най-често се отглежда като саксийно растение. Камелията е чувствителна към промените в температурата, местоположението и влажността на въздуха, така че трябва да обърнете много внимание на правилната ѝ грижа.

Местоположение

Основното условие, необходимо за правилното развитие на камелията, е да ѝ се осигури необходимото количество светлина. Затова трябва да се постави на слънчево и топло място. Но това не е всичко! Листата на камелията са много чувствителни към слънчеви изгаряния, така че е по-добре да не ги излагате на пряка слънчева светлина.

През лятото, т.е. от юни до септември, камелията може да се постави на открито. Ще бъде идеална за излагане на тераса или балкон. През есента и зимата обаче растението трябва да се премести от балкона в светла и хладна стая, за да се предпази от измръзване. Остъклените веранди или зимните градини са най-подходящи за презимуване на камелиите. В месеците преди цъфтежа температурата на мястото, където се намира камелията, не трябва да е по-висока от 10-15 градуса по Целзий. По-късно температурата може да се повиши.

Още: Цъфти красиво и е богато на витамини и минерали – засейте го в градината, няма да съжалявате

Съхраняването на камелията за зимата в отопляемо помещение с много ниска влажност на въздуха и високи температури може да доведе до загуба на листата на растението и пожълтяване.

Почва

Почвата за камелиите трябва да е плодородна, богата на хумус, влажна и леко кисела. Най-добре работи готовата почва от папрат.

Поливане

Струва си да се помни, че японската камелия много обича вода, така че поливането е много важно в грижата за нея, особено през лятото, когато субстратът изсъхва бързо поради високи температури.

Поливането на камелиите трябва да бъде редовно и умерено. По-добре е да не оставяте растението да изсъхне или да го преполивате. Престоялата чешмяна вода е най-добра за напояване. През зимата не трябва да спирате да поливате растението често.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес