Как да се отървете от колорадския бръмбар - народните методи, които работят

31310
Как да се отървете от колорадския бръмбар - народните методи, които работят
Снимка: iStock

Колорадският бръмбар много обича картофите. Борбата с този вредител понякога може да бъде доста дълга, тъй като той се размножава бързо и дори изгражда имунитет и устойчивост към различни химикали. Опитните градинари знаят някои ефективни методи за борба с този вредител с помощта на народни методи.

Ръчното събиране на вредители и ларви е отнемащ доста време процес, който невинаги е ефективен. Вместо това можете да засадите определени култури в близост до картофите, които отблъскват насекомите, да поставите капани и примамки и да пръскате с подходящите разтвори.

Колорадският бръмбар няма да доближи картофите, ако ги поръсите с това

Народни методи против колорадски бръмбар

Засадете невен и турта до картофите. Колорадският бръмбар не харесва миризмата на тези растения, така че няма да навреди на картофите. Можете също така да засадите копър, настурция, грах, боб или бобови растения между редовете.

Друг метод включва направата на капан. Вкопайте няколко празни пластмасови или метални кутии между редовете, така че гърлата им да са на нивото на земята. Поставете там нарязаните картофи. Колорадският бръмбар ще пропълзи в съда, но няма да може да излезе от него.

Някои градинари изсипват разтвор на урея в буркани (1 чаша на 1 литър вода). Тази отрова трябва да се сменя веднъж седмично.

Колорадските бръмбари не харесват дървесна пепел, лук и бобови растения. Когато засаждате картофи, сложете боб, шепа пепел и люспи от лук. Те ще хранят растението и ще отблъскват вредителите. Също така бръмбарите не харесват хвойна, която може да се постави в дупки при засаждане на грудки.

Може да се използват и орехови листа. Първо трябва да се накиснат във вода, след това разтворът трябва да се филтрира и с него да се напръска разстоянието между лехите. Градинарите често разчитат и на един друг метод - те поръсват картофените храсти с дървесна пепел. Този метод трябва да се използва след дъжд или сутрин след вдигането на росата.

За да се предпазят лехите от колорадския бръмбар, градинарите използват отвара от глухарче и хвощ или пелин - 200 грама прясна билка се вари 15 минути в кофа и след охлаждане 0,5 литра отвара се разреждат в 10 литра вода.

Горчицата също има пагубен ефект върху вредителите. 100 грама суха горчица трябва да се разреди в 10 литра вода и да се добавят 100 милилитра 9% оцет. Също така разредете 100 грама суха горчица в 1 литър вода и добавете малко настърган домашен сапун. Приготвените разтвори се използват за пръскане.

Пръскане на картофи за колорадски бръмбар – ето кога е добре да се направи

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com