Как да се справим с белите петна по листата на доматите?

17979
Как да се справим с белите петна по листата на доматите?
Снимка: iStock

Отглеждането на домати предполага по-високи добиви и по-богата реколта, ако се полагат грижи не само за подхранване и овлажняване на почвата, но и за предпазване от болестите и вредителите, които най-често засягат доматите. Плодът страда както от гъбични, вирусни и бактериални заболявания, така и от листни петносвания, наречени септориози.

Тази отделна група заболявания се характеризира с появата на петна по листата на доматите – бели или черни, ако визираме родното производство. Тези петна причиняват сериозни щети на доматите и могат да засегнат сериозно реколтата, да намалят добива, което налага познаването на причините за появата на петната и начините за профилактика и лечение при констатирано засягане на доматите.

Отглеждащите домати на открито следва да обърнат особено внимание на информацията, тъй като основно доматите в откритите площи, а не в парниците, са застрашени от петносвания.

Защо се появяват белите петна по листата на доматите и как да ги разпознаем?

Белите петна по листата на доматите, макар да са отделна група болести по доматите, реално представляват гъбично заболяване. Другото име на белите петна по листата на доматите – септориоза – произхожда от името на гъбичките, които ги причиняват – Septoria lycopersici.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Ако се чудите откъде се появяват тези гъбички, бързаме да ви кажем, че те са зимували там, където сте засадили разсада, като при благоприятни условия – повишаване на температурите, повишаване на влажността, каквито са условията през пролетта, заразяват първо най-близко разположените до почвата листа, след което и останалите. В началото може да забележите ситни воднисти петънца на най-долните листа, но често остава неразпознато заболяването на този етап.

С развитието му при непредприемане на мерки за контрол и борба с него, белите петна обхващат не само долните листа, но и цялата листна маса на доматите, а понякога не само нея. Като резултата от болестта се наблюдават пожълтяване и измиране на листата, но не окапват, а остават тъжно увиснали по доматите. Знаейки за какво да наблюдавате, какво представлява болестта и как да я разпознаете, ще може да предприемете незабавни мерки при първите прояви на заболяването и да не допуснете то да погуби реколтата ви и трудът ви да остане напразен.

Белите петна по листата на доматите – как да се справим с тях?

Петната са особено опасни и изискват незабавно действие, ако се разпространяват и извън листната маса, тъй като в този случай бързо водят до унищожаване на цялата реколта. Профилактиката винаги е по-добро решение от лечението на заболяванията и когато говорим за растенията – в случая за доматите.

Ако пропуснете профилактиката, обърнете специално внимание на доматите по време на втората половина на вегетационния сезон, когато рискът от петносване е най-голям поради влажното и топло време, благоприятстващо развитието на причинителя на белите петна. Особено опасни са високата влажност и градусите над 25 – условия, при които не е изключено това гъбично заболяване да обхване много бързо всички листа на доматите ви, поразявайки ги жестоко и погубвайки реколтата ви.

Важно е да предприемете своевременни и незабавни мерки, ако забележите появата на белите петна по листата на доматите, като колкото по-влажно и топло е, толкова по-бързо трябва да действате. За целта ще ви помогнат фунгициди, които може да откриете в агро аптеките. Специалистите там ще ви дадат вероятно и чудесни допълнителни съвети как да се справите с белите петна по листата на доматите.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Не сте привърженик на химията? Може да я избегнете, ако не допуснете поява на заболяването, тоест ако извършвате превенция. Сред най-важните превантивни мерки,  с които ще управлявате и минимизирате риска от поява на бели петна по листата на доматите, са:

  • Когато закупите семена, дезинфекцирайте ги, обеззаразете ги, преди да започнете да се занимавате с разсада. Така ще си гарантирате, че няма да внесете с него зараза в градината си.
  • Стремете се да не преполивате доматите и да не мокрите самите растения, а само почвата около корените им. Това е важно, защото в противен случай създавате още по-благоприятна среда за развитие на гъбичката, причиняваща петна.
  • Не пропускайте и съвета за 3-годишно сеитбообращение, благодарение на което ще се унищожи инфекцията, намираща се в почвата, откъдето именно тя се захваща за най-близките до земята листа на доматите и пълзи нагоре.
  • В никакъв случай не използвайте семена от болни домати и не пропускайте да извършите унищожаване на растителните остатъци от болни домати след прибиране на реколтата, за да не засадите следващите домати в „болна“ почва.
  • Поливането сутрин вместо вечер се препоръчва при риск от поява на бели петна по листата на доматите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Как се прави подхранване на тревни площи

Кога е правилното време за подхранване на доматите с борна киселина

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Цветя, които да засадите през ЮНИ във вашата градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com