Как да се справим с вредителите по доматите?

31563
Как да се справим с вредителите по доматите?
Снимка: iStock

Доматите са едни от най-често срещаните зеленчуци в нашата градина, а добрата реколта – винаги очакваме с нетърпение. Това, което може да прекрати радостта и да ни разочарова са вредители по доматите, които може да се появят.

Доматите не са най-лесните растения за отглеждане и грижи. В допълнение към заплахите от вредители, различни гъбички, болести и неблагоприятно време също могат да създадат проблеми за вашите домати. Важно е да знаете, че не всяко насекомо застрашава вашата градина – някои са полезни, други ще атакуват вредителите, а трети – ще подминат градината. Най-разпространените вредители по доматите, за които трябва да внимавате, включват листни въшки, червеи, бълхи бръмбари, рогови червеи, нематоди.

Листни въшни

Листните въшки (Aphidoidea) са малки крушовидни насекоми, смучещи сок. Тези вредители се събират върху пъпките и стъблата на новорастящите растения. В малки групи трудно ще причинят щети, но когато са много – могат да бъдат заплаха.

Можете ръчно да премахнете листните въшки от вашите растения и долната страна на листата или да ги напръскате с вода. Друг метод, който да опитате, е да засадите кориандър, мента, невен, чесън и лук във вашата градина - листните въшки ще бъдат отблъснати от тях.

Най-добрите сортове домати за невероятен вкус и добра реколта

Червеи

Червеите са група видове, принадлежащи към семейството на молци Noctuidae. В кафяво до тъмно сиво и черно са цветовете по тях, с бели петна.

За да предотвратите изяждането на вашите доматени растения от червеи, не забравяйте да почистите старателно градината си от растителен материал, който е останал в края на годината. Друг начин е да сложите картонени цилидри около разсада – червеите няма да се покатерят.

Може също така да сложите 1/2 чаена лъжичка царевично брашно около всяко растение. Червеите ще изядат царевичното брашно, преди да стигнат до доматените растения, и това ще ги убие.

Бълхи

Бълхите Alticini са черни подобни на бълхи насекоми, които изглеждат точно като малки бръмбари. Могат да скачат като бълхи, ако усетят опасност и са лъскави с дълги задни крака.

Доматите са застрашени от тези насекоми, както и други зелечукови култури. Те оставят характерните си "дупки" в листата на растенията, с които се хранят.

Поръсването на вашите растения с обикновен талк отблъсква бълхите от домати, чушки, картофи и други растения. Друго, което може да ги отблъсне са кочи билка и босилек.

За да берете едри и месести домати, напръскайте ги с това през юли

Рогови червеи

Роговите червеи се разделят на два вида - доматените рогови червеи (Manduca quinquemaculata) и тютюневите рогови червеи (Manduca sexta). В стадия на ларви са зелени на цвят, което им помога да останат скрити, а като възрастни стават сиви. Роговите червеи могат да се хранят без прекъсване, оставяйки петна и сдъвкани листа и домати. Освен с домати се хранят и с патладжани, чушки и картофи.

Може да ги премахвате с ръце – това е най-ефективният метод, макар да е по-бавен и да изисква търпение. Но не се притеснявайте – не са опасни за вас.

Нематоди

Нематодите са малки червеи, които живеят в почвата и се превръщат в паразити по доматените растения. Оставят малките си да растата в корените на доматите. Те се срещат по целия свят, като предпочитат топъл, умерен климат. Щетите от тях карат растенията да растат бавно и на неравномерни тласъци, което води до по-малки растения и добив от домати. Това е така, защото са атакувани корените. Освен по доматите се срещат и по чушки, моркови, бамя и др.

За предотвратяване на концентрацията на нематоди може да помогнат годишните сеитбообороти. Доматените растения се предлагат в различни устойчиви сортове, а почвата може да се третира с материали, съдържащи хитин (напр. черупки от яйца, брашно от морски дарове и др.). В земята тези материали хранят микроорганизми, които консумират хитин, включително яйца на нематоди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com