Как да създадем сами орехова градина

7933
Как да създадем сами орехова градина
Снимка: sipa / Pixabay

Преди да започнете да засаждате дървета, трябва да съставите план. В него трябва да посочите следното:

- Къде е най-подходящото място за изграждане на орехова градина

- План за напояване

- Решете как ще бъдат разположени сортовете в редовете

За да бъде плодородна ореховата градина, мястото трябва да се избере много внимателно, като се вземат предвид почвените и климатичните изисквания на ореха. Орехът не е капризно дърво, но ако искате да получите качествена реколта, е препоръчително да създадете най-добрите условия за растежа му. Преди засаждането трябва да подготвите почвата. Почвата трябва да се подготви, натори и разрохка, а самата дупка за засаждане трябва да се изкопае.

Този лек с орехи и мед чисти тялото от всички токсини

Орехите са една от най-полезните ядки. В комбинация с мед и овесени ядки те пречистват ефективно тялото от всички токсини. Лек с орехи...

При подравняването на почвата трябва да се премахнат всички стари насаждения в района, където ще се засажда орехът. Това е особено необходимо при изграждането на напоителни системи. Ако излишната вода се застоява, трябва да се създадат дренажни канали.

Неочаквани ползи на ореховите черупки в градината - ето за кои проблеми ще забравите

Нанесете тор върху вече подготвената почва преди засаждането на хребета. Почвата трябва да се анализира предварително. Разрохквайте почвата поне три месеца преди засаждането. Създайте рохкав слой почва, за да може тортата да проникне дълбоко в почвата и да унищожи евентуалните плевели.

Ямите трябва да се изкопаят две седмици преди засаждането. Те трябва да са дълбоки 70-80 cm и широки 80-100 cm.

При създаването на орехова градина самите сортове трябва да бъдат много внимателно подредени според времето на цъфтеж на мъжките и женските цветове за по-ефективно опрашване. В ореховите градини е прието да се подреждат четири реда от основния сорт и един или два редуващи се реда от сорта, който ще бъде опрашван. Разстоянието между дърветата е 10-12 метра, а между редовете - 8-10 метра. Това разстояние може да се използва за компенсиране на забавеното плододаване на орехите чрез засаждане на други овощни дървета, храсти и билки. След известно време, когато ореховите дървета започнат да се размножават и станат досадни, премахнете излишните растения. Почиствайте редовно под ореха, за да осигурите правилно развитие на кореновата система. Орехите могат да се засаждат от ноември до средата на декември и през пролетта до края на март.

Лек със стафиди и орехи за здраво сърце и железен имунитет

За нормалното функциониране на имунитета тялото ни се нуждае от минерали и витамини. Но за целта не винаги е необходимо да се приемат в...

В развитите земеделски страни за отглеждането на орехи се използват съвременни селскостопански технологии. В нашата страна се е развила традицията на угарите, за да се поддържат почвените условия. В зависимост от количеството на валежите и почвените условия се използва есенна или плитка обработка на почвата: обработка на повече от 10 cm уврежда повече от 30 % от корените близо до повърхността, а обработка до 20 cm - повече от 60 %. Ето защо есенната обработка на почвата трябва да се извършва веднъж на две или три години, непосредствено след прибирането на реколтата от орехи, за да се гарантира, че корените са покрити преди настъпването на зимата. За по-високи и по-добри добиви от орехи се препоръчва напояване.

Чай от орехови листа – против пърхот и болен стомах

Орехът се размножава предимно вегетативно. Размножаването със семена е спорадично и се използва само за получаване на подложки. Когато се засаждат дървета със семена, те започват да дават плодове едва 10-12 години след засаждането и не запазват качествата на майчиното дърво. Орехите могат да се присаждат върху калем и пъпки. Най-често използваните методи за присаждане на Kalem са "присаждане под кората" и "странично" присаждане.

Този вид присаждане се извършва около средата на април. Използва се главно за 2-3-годишни дървета. Шипът се поставя над желаната височина на ствола.

Този вид присаждане се извършва през май, когато кората може лесно да се отстрани. Използва се главно за подобряване на единични дървета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

За какво да внимаваме при пръскане на ягоди и малини

Подходящо време за засаждане на краставици в домашната градина

Как да се грижим за Орхидея Дендробиум – ето особеностите

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com