Как да запазим растението Винка през зимата?

14956
Как да запазим растението Винка през зимата?
Снимка: iStock

Винка (мадагаскарска зеленика) – гледа се лесно, даже през зимата. Винката я наричат още Мадагаскарска зеленика, въпреки че не всички са убедени, че става въпрос за едно и също растение. Запознайте се с винка – мадагаскарска зеленика.

Растението е лесно за отглеждане и рядко проявява капризи. Може да му се радвате и през зимата, стига да му осигурите подходящо място.

Ето какво да НЕ пропускате в грижата за стайните растения през зимата

Многогодишното растение Винка се отглежда като декоративно растение. Въз основа на този вид са отгледани много сортове с разнообразни форми и цветове на цветята. Растението е топлолюбиво, не капризно, много популярно в субтропичните градини, където температурата никога не пада под 5–7 °. В нашия климат може да се отглежда като градинско едногодишно растение или като стайно растение.

Отглеждат се и други видове, но предназначението им е различно – растението съдържа цял набор от алкалоиди, използват се във фармацевтичната индустрия. У дома и в топъл климат Винка живее няколко години, радвайки се с постоянен цъфтеж и гъста, сочна зеленина.

В домашни условия растението цъфти в края на пролетта. Отглежда се от семена - в средата на лятото. Пъпките се отварят последователно, така че цъфтежът продължава много дълго време. Цветовете цъфтят в пазвите на листата и по върховете на леторастите, събирайки се в рехави гроздове. Диаметърът им е до 3 см, има пет венчелистчета, централната част на цветето е тясна тръба, от която едва надничат ярко жълти прашници. Цветът на гърлото на много градински катарантус е по-тъмен от ръбовете на венчето.

Защо е важно да почиствате стайните растения от ПРАХ?

Съвети за отглеждане на Винка

Осветеност. Светлолюбиво растение, но може да расте и на лека сянка. На слънце храстите са по-компактни и има повече цветя. Но ако лятото е много горещо и сухо, тогава частичната сянка все още е за предпочитане.

Как да запазим Винка през зимата?

Растението е топлолюбиво, не понася замръзване. Зимува добре в саксия, но презасаждането на възрастно растение е проблематично - ако дългият корен е повреден, може да не се вкорени. Можете да поставите катарантус в контейнери в градината за лятото - това улеснява връщането им в стаите, ако лятото е студено и дъждовно.

Поливане. Понася нормално суша, но за обилен цъфтеж и гъста зелена маса е необходимо поливане през горещо сухо лято. Ако е сухо, листата увисват, сигнализирайки за необходимостта от поливане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com