Как да зазимите градината си през ноември

23067
Как да зазимите градината си през ноември
Снимка: iStock

Зазимяването на градината през ноември е важна стъпка за осигуряване на здравето и жизнеността на растенията през студените месеци. С малко планиране и усилия можете да защитите градината си от слана, сняг и сурови метеорологични условия. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да подготвите градината си за зимата през ноември:

Градина през ноември: Ето какво да НЕ забравяте

  • Почистете и подредете: Започнете с почистването на градината, като премахнете всички мъртви или болни растения, листа и отпадъци. Това не само подобрява външния вид на градината, но и намалява местата за укриване на вредители и болести.
  • Мулчирайте лехите си: Полагането на слой мулч в градинските лехи помага за изолиране на почвата и предотвратява температурните колебания. Използвайте органичен мулч като слама или листа, за да предпазите корените на растенията.
  • Подрязвайте: Подрязването на дърветата и храстите през ноември е от съществено значение за премахване на мъртвите или слабите клони и за подобряване на цялостната им структура. Правилното подрязване също така позволява по-добра циркулация на въздуха и проникване на светлина.
  • Защитете уязвимите растения: Някои растения са по-чувствителни към студеното време. Покрийте ги с одеяла против замръзване, буламач или градински кърпи, за да ги предпазите от ниските температури. Можете също така да помислите за преместване на саксийните растения на закрито или на защитено място.
  • Поддържайте моравата си: Продължавайте да косите моравата си на малко по-ниска височина, но не я подстригвайте прекалено късо. Добре поддържаната морава е по-малко податлива на болести и повреди от измръзване.
  • Подгответе инструментите си: Почистете и съхранявайте правилно градинските си инструменти за зимата. Наточете остриетата, смажете металните части и се уверете, че всичко е в добро работно състояние за следващия вегетационен сезон.
  • Помислете за зимни култури: Ако сте готови за градинарство през студения сезон, ноември е отлично време за засаждане на зимни култури като зеле, спанак и чесън. Тези култури могат да виреят при по-ниски температури и да осигуряват свежа продукция през зимата.
  • Следете за влажността на почвата: Поливайте градината си според нуждите, но внимавайте да не прекалите с поливането. Добре овлажнената почва е по-малко вероятно да замръзне и да повреди корените на растенията. С помощта на маркуч можете да поливате дълбоко, без да причинявате ерозия на почвата.
  • Защитете дивите животни в градината: Не забравяйте за полезните диви животни в градината си. Оставете малко листовка и растителни остатъци в ъгъла на градината, за да осигурите убежище на насекомите и малките животни през зимата.
  • Планирайте за пролетта: Ноември е подходящо време да започнете да планирате следващия вегетационен сезон. Обърнете внимание на това, което се е получило добре в градината ви и което не се е получило. Направете списък на растенията, които искате да отглеждате през пролетта, и обмислете евентуални промени или подобрения в оформлението на градината си.

Като следвате тези съвети, можете да гарантирате, че градината ви ще остане в добро състояние през зимните месеци и ще бъде готова да кипи от живот с настъпването на пролетта. Зазимяването на градината ви през ноември е инвестиция в бъдещото здраве и красота на вашето външно пространство.

Още: Защо да засадите луковици през ноември в домашната градина?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com