Как, кога и къде да засадим чесън през пролетта?

35297
Как, кога и къде да засадим чесън през пролетта?
Снимка: iStock

Засаждането на чесън през пролетта е полезен и лесен процес, който дава ароматни луковици в края на лятото или началото на есента. Чесънът е универсална и основна кухненска съставка, известна със своите ароматни и лечебни свойства. За да се осигури успешна реколта от чесън, е изключително важно да се разберат най-добрите методи за засаждане по отношение на времето, мястото и техниката.

Кога да се засажда?

Пролетта е идеалното време за засаждане на чесън, тъй като осигурява на скилидките достатъчно време да пуснат корени преди зимните студове. Препоръчва се чесънът да се засажда около 4-6 седмици преди последната очаквана дата на замръзване във вашия регион. Това време позволява на чесъна да изживее период на студен покой, което спомага за по-доброто формиране на луковиците. Краят на март до началото на май обикновено е най-подходящият период за засаждане на чесън в повечето региони.

Есенно засаждане на чесън: Как се прави правилно?

Как да избираме скилидки чесън

Изборът на правилните скилидки чесън за засаждане е важна първа стъпка. Изберете големи, здрави луковици и внимателно отделете скилидките, като се уверите, че са с непокътната хартиена обвивка. Препоръчително е да използвате само най-големите скилидки, тъй като от тях е по-вероятно да се получат здрави луковици. Изхвърлете всички повредени или изсъхнали скилидки, тъй като от тях може да не се получат здрави растения.

Подготовка на почвата

Чесънът вирее добре в добре дренирана почва, богата на органични вещества. Преди засаждане подправете почвата с компост или добре угнил оборски тор, за да подобрите плодородието. Разбийте всички буци и отстранете остатъците, за да създадете гладка леха за засаждане. Чесънът предпочита леко кисела до неутрална почва с рН от 6,0 до 7,5.

Техника на засаждане

Засадете всяка скилидка чесън със заострения край нагоре, на дълбочина около 2 cm и на разстояние 4-6 cm една от друга. Разстоянието между редовете е около 12-18 инча. Уверете се, че скилидките са засадени на достатъчно място, за да се развият правилно луковиците. Притиснете внимателно почвата върху скилидките и полейте обилно, за да се утаи почвата.

Засаждане и отглеждане на зимен чесън: Кога и как?

Къде да засадите?

Изберете слънчево място за засаждане на чесън. Чесънът се нуждае от пълна слънчева светлина, за да вирее и да развие здрави луковици. Достатъчната слънчева светлина също така помага за предотвратяване на болести и спомага за добрата циркулация на въздуха. Избягвайте да засаждате чесън на места със стояща вода или лошо оттичаща се почва, тъй като прекомерната влага може да доведе до загниване на корените.

Мулчиране и поливане

Нанесете слой органичен мулч, например слама или нарязани листа, около растенията чесън, за да запазите влагата, да потиснете плевелите и да регулирате температурата на почвата. Поливайте чесъна постоянно, като се грижите почвата да е постоянно влажна, но не и преовлажнена. Намалете поливането с наближаването на зрелостта на растенията, за да предотвратите загниване на луковиците.

Засаждането на чесън през пролетта включва избор на подходящи скилидки, подготовка на почвата и осигуряване на подходящи условия на околната среда. Като следвате тези насоки за това кога, къде и как да засаждате чесън, ще създадете предпоставки за успешна реколта от вкусни и ароматни луковици през следващите месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com