Капка от това ще направи разсадът на доматите по-силен от всякога

1643
Капка от това ще направи разсадът на доматите по-силен от всякога
Снимка: iStock

Всеки градинар иска да отгледа здрав и силен разсад от домати, който бързо да се вкорени в градината и да даде богата реколта. В случая на помощ идва една достъпна съставка, използвана от опитните градинари. Тя не само осигурява важни хранителни вещества на насажденията, но и стимулира техния растеж.

Съставката, която гарантира бърз растеж на доматения разсад

Йодът е важен микроелемент, от който растенията се нуждаят за нормален растеж и развитие. За да помогнете на младите доматени насаждения да придобият сила по-бързо, е достатъчно едно третиране преди засаждане на насажденията на постоянното им място.

Торене на доматите с пепел - кога и как се прави

Пръскането на разсад от чушки и домати с йод се използва широко за профилактика и борба с някои заболявания: като късна болест и кореново гниене. Йодът има антисептични свойства, които могат да помогнат в борбата с гъбични и бактериални инфекции.

Йодът участва и в процесите на фотосинтеза, дишане и образуване на аминокиселини. В допълнение, този микроелемент стимулира образуването на хормони на растежа, което насърчава по-доброто развитие на кореновата система и по-активния растеж на растенията.

Но той носи ползи, само когато се използва умерено. Излишъкът от йод може да бъде вреден за растенията. Ето защо, ако решите да използвате йод за подхранване на разсада, важно е да следвате правилната дозировка и да не прекалявате приложението на този метод.

Когато приготвяте тор, основното нещо е да спазвате стриктно пропорциите, тъй като йодът е доста активен химикал. Следователно е достатъчно да разтворите само една капка йод в три литра вода. Разтворът трябва да се приложи върху разсад само веднъж - използва се поливането на растенията в корена. Първото йодно торене трябва да се извърши, когато втората двойка истински листа се появят на разсада.

След засаждане в градината можете да повторите процедурата, като приготвите разтвор в същата концентрация. Препоръчително е да използвате част от него за листно подхранване - напръскайте листата и стъблата и след това полейте доматения разсад. Тези процедури гарантират не само по-бърз растеж, но и защита от болести и вредители.

Опитните градинари знаят много добре, че при отглеждането на домати не трябва да се допуска йоден дефицит. Той се изразява в следното: поява на заболявания, нисък добив и спад в имунитета на растението. Първият признак е появата на болести като кореново гниене и мана.

Билката, която гарантира богата реколта от домати

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com