Кога се прави зимно пръскане на овошките

20069
Кога се прави зимно пръскане на овошките
Снимка: Pixabay

Овощните дръвчета са гордостта на всеки градинар, но за да се наслаждаваме на здравословни и вкусни плодове, е необходимо да предприемем специални грижи. Зимното пръскане на овощните дървета е една от тези грижи. Този процес, извършван от опадането на листата до разпукването на пъпките напролет, е ключов за предпазването на дърветата от зимните вредители и болести.

Кога се извършва зимното пръскане на овощните дървета?

Най-подходящият момент за зимното пръскане на овощните дървета е при набъбване на пъпките. Тогава зимуващите стадии на насекомите и акарите стават по-уязвими пред действието на растителните защитни препарати, след като са преживели продължителния зимен период. В края на зимата, когато температурите се повишават, ефикасността на химичните средства се увеличава. Този период предоставя достатъчно благоприятни дни за успешно зимно пръскане на малките овощни градини.

Как е правилно да се варосват овошките - ето каква е тайната на опитните градинари

По какъв начин се извършва зимното пръскане на овошките?

Зимното пръскане на овощните дървета изисква унищожаване на зимните стадии на насекомите и акарите, които зимуват по стъблото, заедно с клоните и пъпките. За да бъде ефективно, пръскането трябва да покрие всички части на дърветата. Този ефект се постига с разпръсквачи, оборудвани с широки отвори на дюзите, които разпръскват разтвора във вид на едри капки и покриват надземната част на дървото от всички страни. Важно е да се отбележи, че разходът на разтвор за зимно пръскане на овощните дървета може да бъде значителен.

Ябълково дърво, цвят

Достатъчно ли е зимното пръскане?

Много болести и вредители, като акарите, листните въшки и щитоносните въшки, зимуват на овощните растения. Въпреки че зимното пръскане цели да унищожи тези вредители, не може да се гарантира пълното им унищожение. Някои индивиди могат да оцелеят и да се размножават през лятото, поставяйки дърветата в риск. За някои болести, като мехурките по сливата, е възможно само зимното пръскане да бъде достатъчно.

Напръскайте овошките с това през есента и следващата година реколтата няма да има прибиране

Метеорологични условия за зимното пръскане

Зимното пръскане трябва да се извършва при тихо време, без вятър, за да се гарантира равномерно покритие на дърветата с разтвора. За успешното провеждане на процеса са предпочитани дни със слънчево време. За пръскане през вегетационния период са необходими тихи, слънчеви дни без възможност от валежи. Предпочитано време за пръскане е сутринта или вечерта, когато атмосферата е по-спокойна. Ако има възможност за осветяване на градината и няма роса, пръскането може да се извършва и през нощта.

Как се варосват овошки?

Зимното пръскане на овощните дървета е важна стъпка към гарантирането на здравословни и продуктивни градини. Правилно извършеното зимно пръскане намалява плътността на заразата и предоставя възможност за отлагане на летните пръскания. Въпреки това, не е възможно да се гарантира пълното унищожение на всички болести и вредители, които зимуват на овощните растения. За оптимална защита и плодородие, съчетаването на зимното пръскане с летни пръскания може да се наложи, особено при възможност за бързо размножаващи се вредители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com