Кога утайка от кафе е истинско спасение за нашите цветя?

983
Кога утайка от кафе е истинско спасение за нашите цветя?
Снимка: iStock

Изпихте ли сутрешното си кафе? Не изхвърляйте утайката. Не само кафето – една от най-популярните и консумирани напитки в световен мащаб –  има своите предимства и ползи, които същност добре познаваме. Утайката от кафето е чудесен скраб за тяло, който не само ни освобождава от мъртвите клетки, ароматизира вълшебно кожата, стяга я и ни помага да преборим целулита – не е случайно, че кофеинът е съставка в много от продуктите против целулит, но и можем да я използваме в градината тази утайка от кафе за любимите ни цветя.

И докато повечето дами знаят как да превърнат утайката от любимата си освежаваща и ободряваща напитка в средство за разкрасяване, то въпросът как утайка от кафе е съкровище за нашите цветя остава загадка за начинаещите градинари. И тъй като 8 март и голямото разкрасяване е зад гърба ни, а пролетта чука на вратата и над земята срамежливо показват главици първите цветя, то днес ще ви запознаем именно с полезните свойства на утайката от кафе за градината и благоуханните нежни красавици, които ще очакваме да пораснат, разцъфнат и да ни дарят с красотата си.

Утайка от кафе в градината: Какви са ползите?

Утайка от кафе за цветя? Вижте как да я използвате

Утайката от кафето ви е полезна за цветята ви, така че вместо да я изхвърляте и да увеличавате количеството боклук, научете как да я използвате в градината и да постигнете прекрасни резултати по отношение на здравето, растежа, развитието и цъфтежа на цветята.

1.       Утайката от кафе е ефективен начин да подхраните цветята

Насипете малко от утайката в саксиите с цветя, за да ги подхраните. За да растат здрави листата на цветята ви, те се нуждаят от азот, а той се освобождава в процеса на разграждане на утайката от кафе. Именно така утайката от кафе подхранва цветята ви.

Тя е богата и на други хранителни вещества – калий и фосфор, калций, мед, желязо, магнезий и цинк – всички от ключово значение за оптималното развитие на цветните ви растения. Утайка от кафе за цветя действа като тор с бавно освобождаване. Когато се добави директно към почвата, утайката от кафе бавно освобождава хранителни вещества, подхранвайки растенията за дълго време.

2.       Утайката от кафе храни помощниците ви в аерирането на почвата – земните червеи

Може би не ви звучи много приятно особено ако сте гнусливи, но земните червеи са полезни за цветята, тъй като аерират почвата и така осигуряват оптималното им развитие и разпространението на хранителни вещества навсякъде. Те произвеждат и собствени богати на хранителни вещества отпадъци, а и помагат за разграждането на компоста, така че не пропускайте да ги нахраните с утайка от кафе – тези малки и не особено красиви градински помощници ще ви се отблагодарят с дейността си в градината, а вие ще се радвате на цветята си.

Утайка от кафе в градината: Ползи и рискове

3.       Утайка от кафе за цветя може да спаси водолюбивите сред тях

Не може да осигурите ежедневно поливане на цветята си, а сред тях има такива, които загиват от засушаване? Допълнете почвата или саксията с утайка от кафе. Иглика, канна, хоста, лилия и много други влаголюбиви цветя ще ви бъдат благодарни за това. Не слагайте количества утайка от кафе обаче около растения, които предпочитат засушаването и не се нуждаят от обилно поливане. Ако го направите, те могат да загният от прекомерната влага.

4.       Утайка от кафе за цветя може да ги предпази от опасни бактериални и гъбични заболявания

Ако не предпазвате цветята си от болести, те няма как да ви радват с красотата и аромата си. Понякога това е предизвикателство, ако не искате да ползвате препарати. Тук на помощ идва утайката от кафе, която се явява естествен еко препарат за предпазване от заболявания. Изследванията показват, че разлагащата се утайка от кафе произвежда полезни бактериални и гъбични видове, които могат да предотвратят появата на вредни заболявания и гъбички.

Всичко това прави сутрешното ви кафе с двойна полза – енергия и бодрост за вас, здраве, храна и резервоар за вода за любимите ви цветя. Само бъдете внимателни и проучете и недостатъците – има такива, както и цветя, при които употребата на утайка би предизвикала вреда, а не полза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com