Кои подправки можете да отглеждате на кухненския си прозорец?

13203
Кои подправки можете да отглеждате на кухненския си прозорец?
Снимка: iStock

Отглеждането на подправки на прозореца на кухнята не само придава аромат на кулинарните ви опити, но и носи радостта от отглеждането на собствени билки у дома. Макар че не всички подправки виреят на закрито, няколко разновидности могат да виреят на перваза на кухненския ви прозорец, осигурявайки удобно и ароматно допълнение към вашето пространство за готвене.

Босилек: Тази ароматна билка е любима в кухнята и за щастие вирее добре в топлината на вашата кухня. Босилекът изисква достатъчно слънчева светлина, добре дренирана почва и редовно поливане. Яркозелените му листа и отчетливият му аромат го правят идеално допълнение към различни ястия - от паста до салати.

Магданоз: Тези меки, подобни на лук билки са лесни за отглеждане в малки саксии на перваза на прозореца. Магданозът предпочита добре дренирана почва и много слънчева светлина. Те са универсално допълнение към салати, супи и гарнитури, като придават фин луков аромат.

Мента: Известна със своя освежаващ аромат и вкус, ментата е отличен избор за стайно градинарство. Ментата може да бъде инвазивна, затова е препоръчително да я засадите в отделен контейнер. Редовното подрязване ще я държи под контрол. Листата на ментата могат да се използват в напитки, десерти и солени ястия.

Лесни за отглеждане БИЛКИ за вашата билкова градина

Кориандър: Кориандърът придава свежест на много ястия и е изненадващо лесен за отглеждане на закрито. Осигурете му достатъчно слънчева светлина и добре дренирана почва. Събирайте листата за кулинарна употреба и го оставете да произведе семена (кориандър) за допълнителна подправка.

Розмарин: Със своя дървесен аромат и вкус, наподобяващ борови, розмаринът е издръжлива билка, която се адаптира добре към стайни условия. Предпочита слънчево място и добре дренирана почва. Розмаринът допълва печени меса, картофи и различни средиземноморски ястия.

Мащерка: Тази билка, която не се нуждае от поддръжка, е идеална за кухненския прозорец. Мащерката предпочита добре дренирана почва и ярка слънчева светлина. Земният ѝ аромат я прави отлична добавка към печени зеленчуци, месо и яхнии.

Магданоз: Универсална билка, която придава свеж и мек вкус на ястията, магданозът е подходящ за отглеждане на закрито. Той изисква достатъчно слънчева светлина и добре дренирана почва. Могат да се отглеждат както плоски (италиански), така и къдрави сортове магданоз.

Грешки, които да избягвате при отглеждане на БИЛКИ в домашната градина

Риган: Тази средиземноморска билка е основна съставка на много ястия и е подходяща за отглеждане на закрито. Риганът изисква добре дренирана почва и слънчево място. Събирайте листата за силен аромат в пици, сосове за паста и ястия на скара.

Градински чай: Със своя характерен аромат градинският чай е чудесно допълнение към вашата стайна градина с подправки. Той предпочита добре дренирана почва и много слънчева светлина. Градинският чай се съчетава добре с домашни птици, плънки и различни пикантни ястия.

Копър: Известен с перистите си листа и уникалния си вкус, копърът е чудесна билка за отглеждане на закрито. Осигурете му добре дренирана почва и слънчево място. Копърът е класическа добавка към туршии, рибни ястия и салати.

Отглеждането на подправки на прозореца на кухнята не само повишава вкуса на храната, но и носи удовлетворение от отглеждането на собствени билки. Експериментирайте с тези разнообразни подправки и се насладете на удобството да имате мини градина с подправки на една ръка разстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com