Колко често се полива райграсът?

27373
Колко често се полива райграсът?
Снимка: bluebudgie / Pixabay

Райграсът е едно от най-важните растения в градината. Той е най-предпочитан за зелена морава. Най-широко използван е английският райграс. За да създадете и поддържате буйна тревиста морава, която е мека и красива, е необходима редовна агротехническа поддръжка.

Първо, нека започнем с подготовката на почвата. Изисква се - плодороден слой около 20–25 см. Почвеният хумус е рохкав и богат на хранителни вещества. Тя също трябва да е равна и без плевели. Ако е необходимо, се добавя нова почва, торф или пясък. Преди сеитба на трева почвата се обогатява с NPK торов комплекс.

Най-честите грешки за поддържане и засяване на райграс

Всички сме виждали колко красиво стои един райграс. За да може да бъде с добър външен вид, той трябва да се поддържа редовно. Ако това ...

Как да отглеждаме райграс по правилния начин?

Желателно е предварително да се изкопаят дренажни канали и да се изгради поливна система. Това ще ви помогне да спестите вода и време и вашата морава ще изглежда чиста и подредена. Засаждането на райграс се извършва най-добре в началото на годината, за предпочитане в началото на пролетта. Можете да го сеете през целия летен период, но по-късно от първата половина на октомври посевите спират.

Важно е семената на райграс да са равномерно разпределени по време на сеитбата, за това те се разпръскват напречно. Площта за сеитба е предварително разделена на секции, което гарантирано ще помогне да се избегнат пропуски. След засяването на семената те трябва да се задълбочат в почвата с около 1 см. Това може да се постигне, като се обиколи цялата засята площ с гребло, като се преместват отново напречно.

Следващата важна стъпка е поливането. Това трябва да се прави редовно, защото напояването е в основата на покълването и по-нататъшните грижи за райграс. Първите 20-30 дни е необходимо да се поливат всеки ден, сутрин и вечер, почвата трябва да е постоянно влажна. Дневната норма е 10 литра вода/кв. м. При температури под 20 градуса семената покълват за около 20 дни, а ако е по-топло около 30 градуса, за седмица.

Най-добрите начини да поддържаш райграса в градината свеж и красив

Тайната за това да имате перфектен тревен чим е добрата му поддръжка.  Ако желаете да имате хубав зелен тревен килим в градината с...

След поникването на тревата оптималното поливане през лятото е веднъж дневно, през есента и пролетта - веднъж на два дни. Обяд, не се препоръчва за поливане, тъй като водата може да изгори тревата и тя ще пожълтее. По-добре е да наторите тревата веднъж през лятото и след това веднага да я поливате обилно. От голямо значение за красивия тревен килим  в градината е косенето на райграса.

Първото косене се извършва, когато райграсът достигне височина 6-8 см. Тази процедура трябва да се извършва при сухо време. Периодът на косене е от март до началото на ноември, а нормалната височина на тревата е 3–6 см. Други важни дейности за грижа за райграс са отстраняването на плевелите и пръскането против насекоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com