Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Копърът ще расте пухкав и сочен дори в жегата, ако направите това

19 юни 2024, 09:19 часа

Пухкавият и сочен копър се отглежда лесно дори в горещо време. Основното нещо е да знаете как да го торите правилно. Дори тази култура се нуждае от правилно торене. Необходимо е редовно да се прилага правилният тор.

Най-добрият тор за копъра

Основната тайна на отглеждането му е използването на угнил оборски тор. Отличава се с точно онези полезни свойства, които помагат на копъра да стане здрав и вкусен. За да приготвите тор, разредете оборски тор във вода в съотношение 1:10.

Най-важното в случая е правилното разреждане. Не е достатъчно просто да добавите вода към този тор; трябва да оставите тази смес за една нощ. През това време всички полезни елементи ще бъдат освободени и торът ще стане възможно най-питателен.

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Според специалистите тази течност е истинска суперхрана за копъра. За 1кв. метър площ ще е необходима приблизително половин кофа от този тор. Той трябва да се разпределя възможно най-пестеливо.

Грижа за копъра

Копърът трябва да се полива през ден. Важно е умереното поливане без застояла вода. Почвата в лехите и между редовете трябва да се разрохка.

Плевене и разреждане на насажденията - необходимо е насажденията да се разреждат навреме, като се поддържа разстояние между растенията най-малко 5 см.

Понякога копърът пожълтява, което показва липса на азот. Използвайте амониев нитрат не повече от два пъти за сезона.

Какво място да изберете за засаждане на копър

Трябва да изберете място с добър дренаж, за да избегнете застояла вода. Копърът обича слънчеви места с плодородна почва. Преди засаждане се препоръчва почвата да се плеви добре, за да се отървете от плевелите. След това разкопайте почвата и добавете малко компост или хумус, за да подобрите плодородието.

Копърът може да се засява както чрез семена, така и чрез резници. Ако изберете семена, засадете в бразди или разпръснати.

В подготвената площ направете редове с дълбочина 2 см на разстояние 20 см един от друг. Вдлъбнатините се поливат с вода и се поставят семена според сезонната норма на засяване (на 1 кв.м леха - 1 гр семена при пролетно засаждане, а през есента - 2 гр на кв.м). След това дупките трябва да се запълнят със суха почва. През есента не е необходимо да поливате браздите на копъра след сеитбата.

Засаждане на случаен принцип - поръсете семената върху предварително разрохканата почва. След това трябва да загладите почвата с помощта на гребло. 

Каква е разликата между резене и копър?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес