Най-добрата грижа за сукулентни растения у дома

5459
Най-добрата грижа за сукулентни растения у дома
Снимка: iStock/Guliver

Сукулентите са растения, които са много устойчиви на суша, адаптират се много лесно към сухи среди. Съхраняват вода в листата, стъблата и корените, затова не е проблем за тях сухата почва. Преполиването е една от грешките, които може да допуснете и да ги унищожите. Те могат да се отглеждат на закрито и на открито, като е важно да получават достатъчно светлина – поне 6 часа.

Ползи от сукулентите

Сукулентите освен с красотата си, могат да се похвалят и с много ползи. Продължете да четете, за да разберете повече за тях.

Подобряват качеството на въздуха

Сукулентите и домашните растения подобряват въздуха в помещенията чрез химичен процес, наречен фотосинтеза - поема въглероден диоксид и освобождава кислород във въздуха.

3 съвета за отглеждане на здрави сукуленти

Лечебни свойства

Някои видове сукуленти имат ползи при наранявания или болка. Алое вера например се използва при изгаряния, порязвания или стомашна болка. Лечебният сок се намира в листата на растението.

Психично здраве

Ако имате у дома сукуленти – засаждането и грижата за тях могат да понижат кръвното налягане, помагат за подобряване на настроението и избягване на стреса.

Грижа за сукулентни растения

Сукулентите растения нямат нужда от специална или допълнителна грижа. Трябва да ги поливате умерено, като внимавате да не преполивате, а слънчевата светлина трябва да е в изобилие. Идеални са както за вътрешни, така и за външни пространства. Вредителите обикновено не са проблем. Ако се появят брашнести червеи или котлен камък, избършете растението с памучен тампон, потопен в алкохол.

5 грешки, които трябва да избягвате при отглеждане на сукуленти

Почва

Трябва да осигурите на сукулентите подходяща почва с добър дренаж. Правилният дренаж предотвратява гниенето, както и проблем с гъби и бактерии. Торете растенията само няколко пъти годишно през по-топлите месеци, като използвате домашен тор за растения.

Светлина

Сукулентите се нуждаят от много слънчева светлина на ден, така че ги поставете на подходящо място, за да я получават. През пролетта и лятото сукулентите могат да бъдат преместени на открито, в двора. Прехвърлете растенията навън, като ги поставите на сенчесто място за няколко дни и бавно ги преместете на по-слънчево място. Избягвайте външни зони, които получават интензивна, гореща слънчева светлина през средата на деня. Приберете растенията обратно вътре през есента, когато температурите започнат да спадат.

Вода

През пролетта и лятото поливането обикновено се извършва веднъж седмично. През зимата растенията се нуждаят от поливане веднъж на две до три седмици. Поливайте след като почвата е изсъхнала напълно, за да не преполеете. Не поливайте често и по малко, а накиснете почвата, докато водата започне да изтича от дренажните отвори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com