Не пръскайте тези сортове грозде, за да приберете богата реколта от сочните и сладки плодове

49421
Не пръскайте тези сортове грозде, за да приберете богата реколта от сочните и сладки плодове
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Отказали сте се от отглеждане на сочно грозде, защото сте уморени да го пръскате системно и въпреки грижите се оплаквате от мана? Вече не е нужно да правите компромис с желанията си или да прекарвате цялото си свободно време в пръскане на лозя. Съществуват сортове десертно и винено грозде, устойчиви и лесни за отглеждане, които не се нуждаят от пръскане, спестяват време, средства и труд на земеделските производители, а и на любителите, които мечтаят за асма в двора на вилата си, раждаща сочни, пресни и непръскани плодове.

През 2020 година айтозлия става известен с калеми непръскаемо грозде, които сам произвежда. Майсторлъкът остава дълбоко пазена тайна, но загадката е свързана с дълъг опит, предаван от поколение на поколение, семейни маточни лозя, специализирана литература и образование. Не пръскайте тези сортове грозде, които предлага, те не се нуждаят от подобна грижа. Въпреки че отглеждането им е лесно и приятно, а грижата за тях не изисква пръскане, дават богата реколта, сочни плодове, като добивът достига до 50 кг. от асма според айтозлията. Освен тайните калеми на производителя известни са и други сортове грозде, които не се нуждаят от пръскане или поне не от системно такова, устойчиви са на мана и са с отличен добив.

Капанът за оси, благодарение на който ще опазите гроздето цяло

Не пръскайте тези сортове грозде, няма нужда

1. Регент

Сортът е подходящ за вино. Узрява късно – около края на месец септември. Устойчив е на мана и е лесен за отглеждане. Може да не го пръскате или поне да го правите изключително рядко.

2. Сторгозия

Специално селектиран сорт в Института по лозарство и винарство в гр.Плевен. Узрява късно – в началото на есента и дори до края на октомври. Устойчив на болести и без необходимост да се пръска. Сортът е винен.

3. Дунавски лазур

Сортът е винен, бял, изключително устойчив на заболявания, студ и температурни разлики, мана и гъбични заболявания. Не се нуждае от системно пръскане. Зрее средно късно, сладък е и с богат добив.

4. Поморийски бисер

Сочен и ароматен сорт, подходящ и за директна консумация, отличаващ се с отлична  захарност. Поморийският бисер е устойчив на мана и гъбички, така че не пръскайте тези сортове грозде, развиват се отлично и без вашите усилия.

5. Наслада

Сорт, получен чрез кръстосване на сортове, той е месест и сочен, с хармоничен вкус и отличаващ се аромат. Не се нуждае от системно пръскане, тъй като е устойчив на заболявания, а добивът наистина ще ви впечатли. Сортът „Наслада“ намира приложение както като десертно грозде, така и за производство на вино. Сортът е устойчив на мана, на оидиум и на сиво гниене.

Как да отглеждате грозде в двора?

Ползи от консумацията на грозде

Ако се чудите защо да отглеждате грозде, което не се нуждае от пръскане, за собствена консумация, припомнете си ползите, които този плод  доставя за здравето. А чистото, непръскано грозде, отгледано като еко продукт, има още по-значителни плюсове за организма ви.

Гроздето е полезно за:

  • Поддържане на имунната система в готовност, повишаване на устойчивостта на организма към редица заболявания, понижаване на кръвното налягане и подпомагане на нормалното функциониране на всички тъкани и органи. Постига го чрез богатото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.
  • Грижа за кожата. Доказано е, че ресвератролът в червеното грозде предотвратява признаците на стареене и се справя успешно с някои кожни проблеми като акнето.
  • Гроздето е полезно за предпазване на очите и подобряване на зрението. Осъществява това въздействие на клетъчно ниво и противодейства директно на оксидативния стрес.
  • Съдържащите се във вкусния плод полифеноли служат за подобряване на гъвкавостта и подвижността на ставите. Препоръчва се консумация при ставни проблеми и заболявания, които облекчава.
  • Действа противовъзпалително.
  • Препоръчва се при висок холестерол.
  • Предпазва от развитие на диабет.
  • Подобрява качеството на съня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com