Опитните градинари издадоха как се сее и отглежда лук, чесън и праз

24631
Опитните градинари издадоха как се сее и отглежда лук, чесън и праз
Снимка: Couleur / Pixabay

Лукът, чесънът и празът са най-популярните зеленчуци от семейство лукови. Техният остър, изгарящ вкус е познат на всички. 

Луковите зеленчуци принадлежат към семейството на чесъна. От векове те се използват като подправка в нашата кухня. Благодарение на етеричните си масла те придават на ястията по-силен и характерен вкус.

Обикновеният лук е от основно значение в кухнята. Някои смятат, че без него няма как да се сготви нито едно качествено ястие. 
Освен това той отдавна се използва при изгаряния и ужилвания, а сиропът от лук е средство за лечение на кашлица.

Освен всичко друго лукът съдържа серни съединения, витамини, провитамин А и минерални соли. Използва се за авитаминоза и като цяло укрепва организма. Той понижава кръвното налягане, има антибактериално, противогъбично и отхрачващо действие. Екстрактът от лук помага при акне и кожна екзема. В кухнята можем да го добавяме към всякакви ястия. 
Лукът е отличен за сгъстяване на ястия, например като се смеси в сос. Той може да се използва и за промяна на цвета на ястията.
Познати са много сортове лук, които се различават по размер, цвят, интензивност на вкуса и аромата и сладост. Вкусът на лука се влияе и от условията на отглеждане.

В градините обикновено гледаме на лука като едногодишно растение. Поради плитката си коренова система трябва да се отглежда в плодородна, добре обработена, влажна, но не и преовлажнена почва. Реагира добре на органично торене. Дава по-обилен добив на слънчеви места.

Може да се засява директно в почвата. През март или април разрохкайте и подравнете почвата в лехата за семена с нокът или гребло. Можете също така предварително да подхраните лехата с компост, който ще обогати почвата с хранителни вещества и ще подобри нейната структура. Изкопайте не много дълбока дупка и засейте семената на равни интервали, приблизително по едно семе на всеки 1 см. Покрийте с пръст и уплътнете плътно. Поливайте и поддържайте почвата влажна, докато се появят първите нишковидни листа.

Лукът, отгледан от посев, е по-късен от пролетния лук, но се съхранява отлично. 
За разлика от тях пролетният лук е по-едър. През юли и август, когато листата започнат да изсъхват, подкопаваме луковиците с вила и ги изваждаме, като издърпваме лука. Оставяме ги на място за 2-3 дни, за да изсъхнат. Някои сортове могат да се съхраняват дори през цялата зима.

Отглеждаме лук само веднъж на пет години на едно и също място, затова трябва да обърнем специално внимание на ротацията.

Най-разпространената храна, която ядем, са луковиците на лука. Можем да експериментираме с лука и да използваме корените му, например. А когато лукът развие съцветие, на всеки етап от развитието си, можем да го използваме за украса, цял или на части. Семената на лука също са годни за консумация и можем да ги изпечем като сусам или нигела.

Можете да отглеждате лук в дома си през цялата година за свежа зеленина. 
Всичко, което трябва да направите, е да го засадите в саксия с почва, да го поставите на светло и топло място и да го поливате редовно. Само след няколко дни ще се появи пресен лук, който е идеален за сандвичи, салати или бъркани яйца.

Как да засадите лука правилно, за да получите солидна реколта?

За разлика от обикновения лук при чесъна не се образуват луковици с люспи, а множество съседни пъпки, наречени скилидки. Една глава може да съдържа между 6 и 20 леко извити скилидки.

Чесънът е ценен и в почти всички кухни по света. Поради много интензивния си вкус и аромат, той изисква умерено и внимателно дозиране. В продължение на стотици години той се смята не само за ценна подправка, но и за лекарство. 
Много бързо са открити неговите антибактериални и стимулиращи секрецията свойства. Пресният чесън е почти без мирис. Типичният аромат се появява едва след като се смачка.

Ароматът на чесън се излъчва през порите на човешката кожа. Миризмата на погълнат чесън се облекчава с мента, дъвчене на обработени с оцет резени джинджифил или глътка червено вино.

Не забравяйте да не засаждате в градината скилидки чесън, купени от магазина за хранителни стоки. Този вид обикновено идва от южните страни и не е подходящ за отглеждане в нашия климат. Той не е устойчив на замръзване и изисква много по-високи температури.

Златни правила за богата реколта от лук, които всеки градинар трябва да знае

Можем да отглеждаме зимен чесън и пролетен чесън. Зимните сортове се засаждат от август до октомври, за да имат време да се вкоренят преди зимата. Пролетните сортове се засаждат през пролетта, веднага след като почвата изсъхне. Чесънът расте най-добре на слънчево място, в лека, добре разрохкана и плодородна почва. 
В преовлажнена почва той загнива. За да се образуват плодоносни глави, са необходими дълъг ден и висока температура. На много тежки почви се препоръчва да се засажда само през пролетта. 
Необходимо е растенията да се поливат през юни, тъй като тогава се образуват главите. Увяхването на листата е знак, че главите са достигнали зрялост и могат да бъдат изкопани.

Празът е най-известен като съставка на италианските зеленчуци. Но подобно на лука, той може да се използва в кулинарията за много ястия.

Може да се консумира суров, например като гарнитура за салати. За да бъде по-лесно смилаем, може да се свари или задуши. Празът може да се използва и като основа за тарталети, запеканки и сосове. Най-често консумираме бялата му част. Зелените листа се използват главно за декоративни цели или за отвари.

Благодарение на богатото си съдържание на минерали и витамини празът също е особено здравословен зеленчук. 
Подобно на лука и чесъна, той стимулира кръвообращението, подпомага храносмилането, предпазва от инфекции и има отхрачващо действие при бронхиални заболявания.

Празът може да се сее от средата на януари до средата на април. През януари и февруари празът се засява на разсад. През април празът може да се засее директно в почвата.

Лукът ще расте изобилно в градината ви, ако спазвате тези съвети

Когато подготвяме разсада, пълним тава или контейнер със среда за засяване и колтучене, която поръсваме обилно. 
Засейте семената на праза и внимателно ги покрийте с почва. Поставете на топло, оптималната температура трябва да е 18 градуса. Поддържайте субстрата много влажен до появата на разсада след повече от 3 седмици. След това преместете разсада по-близо до светлината.

Когато растенията достигнат височина от 10 см, могат да бъдат засадени или разсадени. Прошиването удължава най-вкусната, бяла част на зеленчука. Празът се нуждае от плодородна, хумусна и влагозадържаща почва и слънчево място. Лехата трябва да се подхранва с оборски тор през есента или с голяма доза компост през пролетта.

Подобно на лука, празът е идеален партньор за междинни култури. Той е добър спътник на моркови или целина. Тези зеленчуци достигат пълна зрялост в края на есента, но можем да ги берем още през август-септември.

Празът може да се отглежда целогодишно като кълнове. Те са с по-мек вкус и съдържат дори повече витамини и минерали от зрелите зеленчуци. 

Споделете тази важна информация с някого, защото може да му помогне в отглеждането на тези зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com