Отглеждане на азалия навън - ето как се прави

4588
Отглеждане на азалия навън - ето как се прави
Снимка: Istock

Азалиите принадлежат към род Rhododendron и са местни за Северна Америка, Китай, Япония и Мала Азия. Вечнозелени или широколистни храсти и множество хибриди, използвани като декоративни листни градински култури и като саксийни растения на закрито. Много видове имат особено ярки, лъскави цветя, които варират от бяло до голямо разнообразие от розово, червено, оранжево и жълто.

Те се разделят на 3 основни групи: вечнозелени земни рододендрони (виреят добре на открито), широколистни земни рододендрони (откритите площи се изолират през зимата) и индийски азалии (деликатни оранжерийни и стайни видове).

В допълнение, азалиите се отличават с ранен, междинен и късен цъфтеж.

Още: Чесън за пръскане на цветята - ето как го използват опитните цветари

Индийската азалия (Rhododendron indicum) е най-известният вид, който е предшественик на стайни и оранжерийни азалии, множество сортове и хибриди. Характеризира се с обилен цъфтеж с различни по структура, размер и цвят цветове. Тези растения са най-популярни в Белгия, Германия и Холандия.

Индийската азалия може да се отглежда на тераса или в градина във варовита, добре дренирана почва. Ако почвата е много гъста или твърде лека, добавете торф или листов хумус. Това растение се страхува както от суша, така и от пролетни слани.

Ако сте получили индийска азалия като подарък, препоръчително е да я държите на балкона няколко дни, преди да я внесете в къщата. За да може растението да цъфти отново, трябва да проверите киселинността на почвата с лакмусова хартия.

Поливане

Още: Цветята, които трябва да засадите през март - те ще цъфтят буйно до късна есен

Почвата трябва да остане влажна, но не прекалявайте с поливането. Ако растението увяхва, накиснете саксията във вода за няколко часа и след това оставете водата да се отцеди, за да отстраните излишъка. Прибягвайки до този трик, ще позволите на тънките и много плътни корени на азалиите да поемат достатъчно вода и да пият до насита. Напръскайте листата правилно, но не по време на цъфтежа.

Трансплантация

Трансплантацията в нов съд се извършва веднъж на 2-3 години в края на зимата. Почвата трябва да е торфена и кисела.

Възпроизвеждане

Още: Каква е разликата между Коледниче и Великденче

Азалиите се размножават чрез тревисти резници през пролетта или чрез присаждане през лятото (това означава, че едни и същи цепки се правят както на издънката, така и на подложката с еднакъв диаметър, които се вкарват една в друга) - това се извършва само от специалисти. Резниците и присадените растения се съхраняват във влажна среда (например в кутии или глинени купи, покрити със стъкло). Ще отнеме около 3 години, за да получите ново малко растение.

Местоположение

Азалиите изискват много светлина, но не пряка слънчева светлина през пролетта и лятото. На открито те растат най-добре под короните на редки дървета, особено иглолистни.

Температура

Те не понасят ниски температури, затова се препоръчва да се държат на открито само от април до октомври на полусенчесто място, а при наближаване на студено време да се приберат на закрито или да се поставят на защитено място. На закрито растенията се поставят далеч от източници на топлина.

Болести и неприятели по азалиите

Индийската азалия (Rododendron indicum), нейните хибриди и разновидности са податливи на атака от много вредители и различни гъбични инфекции, по-специално късна болест (водата застоява поради лош дренаж). Гъбичните заболявания причиняват увяхване и смърт на растението. По листата може да се появи ръжда и сива плесен, главно ако растението е било стресирано от силна топлина, вятър или студ. Гъбичните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез използване на дезинфекцирана почва и избягване на застояла вода. От вредителите бих искал специално да подчертая листните въшки и белокрилките, последните са малки насекоми, покрити с бяло восъчно покритие, които се установяват от долната страна на листа. Особено опасни са ларвите на лепидоптери и бръмбари, които се хранят с листа, като ги гризат по краищата и гризат в центъра. Те могат да бъдат елиминирани с помощта на подходящи лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com