Отглеждане на чушки на терасата: градски фермер споделя своя опит

10609
Отглеждане на чушки на терасата: градски фермер споделя своя опит
Снимка: iStock

Отглеждане на чушки у дома – проста и забавна дейност. Пиперът е устойчив на сянка и бързо се адаптира към условията на околната среда.

Смята се, че чушките са доста капризна култура. Твърдението е вярно, ако традиционно отглеждате тази зеленчукова култура на открито или в оранжерия, където растенията са подложени на силни температурни колебания.

Този основен стресов фактор липсва в апартамента, така че чушките не само растат, цъфтят, но и дават голяма реколта 3-4 пъти годишно.

Този мъж успешно отглежда не само чушки, но дори дини в апартамента си.

Най-често в апартаментите се отглеждат люти сортове. Смята се, че този конкретен вид чушки е най-непретенциозният.

Отглеждане на чушки в апартамента

Засях семената на 29 март заедно с други хибриди, които от няколко години отглеждам в оранжерията си. Първите издънки се появиха след 7 дни.

Предварително пресаждам разсада в еднолитрови саксии с почвена смес за разсад на зеленчукови култури. Младият разсад много се страхува от преполиване, следователно, за да подобря дренажните свойства, добавям вермикулит и кокосов субстрат към почвената смес и допълнително обогатявам с биохумус. В началният етап чушките обичат много светлина и, както показа практиката, използването на допълнителна светлина води до ранния им цъфтеж и плододаване.

9 май, на 35-ия ден след появата, по-голямата част от разсада засадих в оранжерията и една част остана за апартамента. За тях приготвих 15-литрови контейнери, пълни със същата почвена смес, която използвах за засяването. Пресадих три растения.

Отглеждане на чушки на терасата: градски фермер споделя своя опит

Следващите 20 дни оставих саксиите на перваза на прозореца от източната страна. Не използвах умишлено допълнително осветление, въпреки че имах тази възможност. Първо, в този период вече има достатъчно слънчева светлина. Второ, имах нужда да „приуча“ бъдещите „огради“ към странична светлина.

На 28 май поставих съдовете с чушки на постоянното им място, на терасата, на прозореца, който е ориентиран на изток. На този етап отново възобнових осветлението на растенията (по-рано на това място имаше стелаж за отглеждане на разсад и мястото беше пригодено за удобна организация на осветлението).

Отглеждане на чушки на терасата: градски фермер споделя своя опит

Тази техника се обяснява доста просто: въпреки факта, че височината на растенията е доста голяма, нивото на перваза на прозореца е малко по-високо и слънчевата светлина не е достатъчна. Признавам, че може и без осветление, но реших да се презастраховам.

Един от ключовите моменти за успешното изграждане на огради е оформянето. Растенията оформят около 4 стъбла. Условията за растеж и развитие на чушки са оптимални, това се дължи на големия брой стъбла и доброто натоварване на растенията с плодове.

След около 5-6 лист главните стъблови клони (първо разклонение) се разклоняват на 2-3 стъбла. Необходимо е да оставите двете най-силни стъбла, останалите да премахнете. След това всяко от двете останали стъбла също ще се разклони (второ разклонение) на 2-3 стъбла. И отново оставяте само двете най-силни стъбла. Вече имате 4 стъбла.

Всяко стъбло ще се разклони и в бъдеще, но сега трябва да оставите само едно най-силното стъбло във всички следващи разклонения. Колкото по-често и редовно ще извършвате тази манипулация, толкова по-бързо ще бъде изградена вашата стена от чушки.

Опрашване и поливане на пипера

Отстранете цветовете на първото, воторото и третото разклонение, ранното плододаване тормози развитието на кореновата система.

Пиперът е самоопрашваща се култура. В апартаментите практически няма опрашващи насекоми, така че леко потупване по стъблата сутрин и вечер ще е достатъчно. Второ, чушките са големи любители на редовното поливане. В горещото лятно време всяко растение „изпива“ по 2-3 литра вода на ден. Ако не поливате чушките навреме те, разбира се, няма да умрат, но цветовете определено ще опадат. Листата на чушките са доста нежни и при пряка слънчева светлина също могат леко да избледнеят.

Разберете защо доматените листа се усукват

Листата се извиват нагоре Основната причина е неправилно поливане. При липса на влага в почвата, растението започва да търси начин да...

Подхранване по време на растеж

Използвах обикновен течен тор за цъфтеж на цветни растения. Намалих препоръчаната от производителя дозировка три пъти и подхранвах при всяко поливане.

Веднъж седмично подхранвайте с калций.

Прищипване на пипера

В моя апартамент чушките достигнаха 3 м. височина на 120-ия ден от появата на разсада. Стъблата под тавана е необходимо да бъдат прищипани. След известно време нови издънки ще започнат да растат от всички разклонения, може да ги оставите, тогава оградите ще станат много по-великолепни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com