Пет от най-устойчивите на замръзване цветя, които ще украсят вашата есенна градина

50174
Пет от най-устойчивите на замръзване цветя, които ще украсят вашата есенна градина
Снимка: iStock

Студеният сезон често се смята за тихо време в света на градинарството, когато градините вече не са живи и всички се подготвят за зимата. Но всъщност дори през късна есен вашата градина може да процъфтява. Има много растения, които виреят добре по това време на годината.

В късна есен и дори през зимата, преди настъпването на сериозни студове, във вашата градина може да има цветя. Но за да стане това, трябва да засадите растения, които не изискват специални грижи и понасят добре студа.

Ето пет растения, които се славят с зашеметяващ цвят и също така са лесни за обгрижване.

Тлъстига

Тлъстигите, наричани още седуми, са зашеметяваща група от ярко оцветени цветя, които са идеални за граници и изискват малко поддръжка.

Седумът е устойчив на суша, изисква минимално поливане и е малко вероятно да страда от болести или заразяване с насекоми.

Това го прави чудесен избор за градинари, които нямат време да се грижат редовно за своите растения. Седумът може да расте добре при температури до -20°C и цъфти от август до октомври.

Любимите цветя на мързеливите градинари: Как да имате красива градина, без да си мърдате пръста?

Зимни теменужки

Известно е, че тези растения цъфтят през цялата зима. Ако ги предпазите от особено тежки студове и почистите снега, те могат да продължат да украсяват градината с цветя до пролетта.

Те са изключително издръжливи и се справят добре в повдигнати лехи с добър дренаж, но могат да бъдат засадени и в контейнери, граници и висящи кошници.

Теменугите са известни със своите живи нюанси на жълто, оранжево, червено, бяло, лилаво или дори синьо, които могат да добавят цвят към градините през по-хладния сезон.

Не забравяйте да отрежете всички мъртви цветя, за да насърчите здравословния растеж. Ако градинарите ги засаждат в края на октомври, трябва да им се даде възможност да растат на слънчево място, където да могат да се насладят на останалото есенно слънце.

Топ 10 на най-красивите градински цветя, които трябва да имате в градината

Хедър

Хедър е една от най-добрите опции за цветя през късната есен. Цъфти от края на лятото до есента и можете да намерите много различни сортове, сред които да избирате. Ако търсите лесни грижи, дълго цъфтящо растение, което ще озарява градината ви до есента, хедърът е чудесен избор. Освен това е много устойчив на замръзване и издържа на температури до -28 градуса.

Котешка мента

Котешката билка е прекрасно многогодишно растение, което може да добави цвят и вкус към есенните градини. С красиви лавандулови цветя, които могат да цъфтят с месеци, това е издръжлива лавандулова алтернатива, която може да оцелее през суровите зими, без да изисква прекалено много внимание.

Чемерика

Чемериката, известна още като зимна роза, е прекрасно и уникално допълнение към всяка зимна градина. Тези трайни насаждения цъфтят от зимата до ранна пролет и се предлагат в различни цветове, от меки пастелни до тъмно лилави.

Те често се отглеждат в защитени зони, където получават филтрирана светлина и могат да бъдат засадени под короните на дърветата или в саксии. Важно е да мулчирате корените на чемериката, за да ги предпазите от зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com