Топ 10 на най-красивите градински цветя, които трябва да имате в градината

50127
Топ 10 на най-красивите градински цветя, които трябва да имате в градината
Снимка: iStock

Въпреки  дъждовното време и ниските температури, които са нетипични за края на месец май, градината ви със сигурност се е събудила от зимния сън и се нуждае от внимание. Зимната градина ви радва целогодишно, но тя няма чара на живия допир с природата, с майката земя, шума на вятъра в клоните, листопада, птичите песни, които се завръщат на пролет.

Определено по-романтична е градината, която сте изградили в двора на къщата или вилата – по зоркия поглед на планината или безкрайните поля. За да ви радва обаче, освен много труд и усилия градината изисква от вас и най-красивите градински цветя. Събрахме на куп нашите фаворити, които със сигурност са толкова впечатляващи, че няма кой да подмине, без да се възхити на красотата им.

Най-красивите градински цветя – нашите топ 10

С разбиране колко е трудно да се грижите за голяма градина, ако всяко растение се нуждае от различни условия, поливане, зимна грижа и е капризно, се опитваме да съберем на-красивите градински цветя, които ще оцелеят, дори да пропуснете поливане, и ще съумеете да ги съхраните през зимата, без да се налага да им отоплявате специално помещение.

Повечето предложения са именно такива. Добър вариант са и многогодишните ароматни вълшебства, които засаждате веднъж като луковички и не изравяте през есента, студоустойчивите растения, както и тези, които могат да зимуват в неотоплявани помещения като градинската барака.

1.       Дицентра

Цветето е познато като Дамско сърце и е уникално със своята визия. Природата се е постарала, когато го е изрисувала – подобно на сърце, откъдето идва и името му. Многогодишно растение е и не изисква много специални усилия. Може и да пропускате поливането, то няма да загине, ако засуши, с което ви спестява много грижи.

2.       Ирис

Това цвете не е случайно кръстено на името на гръцка богиня и не е случайно, че е в топ 10 на най-красивите градински цветя – едва ли има градинар, който не би искал да му се наслаждава в градината си, а най-хубавата новина е, че не е капризно. Красотата му не изисква специални грижи и ще ви радва дълго с цъфтежа си през лятото, без да отнема цялото ви време и внимание.

3.       Глориоза

Това творение на природата се нарича още Огнена лилия. То обаче е подходящо за вас, ако му отделите малко повече внимание и има къде да го прибирате зимата. Не обича студа, а лятото обожава да е на слънце в градината до обяд и на полусянка в по-късните часове на деня, когато жегата мори всички. Обича и да бъде често овлажнявано.

Капризно си е, но красотата му си заслужава. Съвет – засадете го в саксия, така ще може да го пренасяте според нуждите му, зимата – в дома, лятото в градината, като ще можете и да сменяте мястото му, докато откриете най-доброто за него. Ако го боцнете направо в градината, то няма да преживее зимата, тъй като нужната му температура е между 11 и 15 градуса.

Домашните цветя, която всяка жена трябва да има, защото ѝ носят щастие

4.       Пасифлора

Това цвете е лечител не само за сетивата, но и за тялото – притежава известни лечебни свойства. Красотата му също е ненадмината и е многогодишно, което ви спестява време, средства и усилия.

5.       Райска птица

Цветето, чието официално наименование е стрелиця, е екзотично и приказно красиво. Веднъж, щом го видите, няма да се замисляте колко по-трудно ще ви бъде с него, отколкото с останалите цветя в градината. Посадете ги в саксия и го изнасяйте само лятото вън, като най-слънчевото петно в градината е идеално за вашата райска птица. Не пропускайте поливането. През зимата го приберете на около 11-15 градуса заедно с огнената лилия, за да не измръзне.

6.       Кала

Тя е символ на красота и величие, а фактът, че се използва за букети, ясно сочи, че е едно от най-красивите градински цветя. Не е капризна, не се притеснявайте. Вирее на жега, като е нужно само малко мулчиране в най-горещите месеци, което да запази влагата. Зимата се прибира на около 11-15 градуса. Единствено не обича теченията. Всичко друго би понесла вашата красива кала.

7.       Хоста

Обожавана от градинарите и има защо – изключително некапризна, който и вид да изберете, няма да сгрешите. Освен листата ѝ, които са с декоративна стойност, това растение цъфти и някои от видовете омайват сетивата освен с вида и цвета си и с опияняващия си аромат.

Цветя, подходящи за създаване на романтична градина

8.       Лилии

Дори са сте начинаещи градинари,  ще се справите с лиите. Те са сред най-красивите градински цветя, като бонусът е, че са лесни за отглеждане и не са претенциозни. Цъфтят дълго и могат да обагрят градината ви в цветовете на дъгата, ако изберете различни видове.

9.       Магнолия

Макар да произхожда от Азия и Африка, магнолията нашумя у нас като дърво, отглеждано с декоративни цели в парковете и градините. Едва ли има по-нежно, по-елегантно и по-деликатно, но едновременно с това завладяващо цъфтящо дърво. Заслужава си грижите.

10.   Камериерки

Десетото място оставихме за цвете, за което не бяхме и чували, носещо странното име камериерки. Визуално то прилича точно на това – на фигура, която ви носи бельото за смяна или обяда. Не ви препоръчваме да го търсите за отглеждане – то е толкова рядко, че се счита за истинско бижу сред цветарските колекционери в света. Искахме просто да го споделим с вас, защото е нещо, което едва ли сте виждали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com