Растенията, които можем да отглеждаме на влажни места

796
Растенията, които можем да отглеждаме на влажни места

Почти във всяка градина ще откриете сенчести и влажни места. Счита се, че такива места са изключително трудни за подреждане и поддържане. Дори те обаче могат да се насладят на цветни, привличащи вниманието растения. Какви растения за сянка да избера, за да избегна разочарование и проблеми? 

Как да подредим градина на сянка?

5 лечебни растения, които да отглеждаме в градината си

В един идеален свят всеки от нас би наследил способността да измисли свой  личен списък с основни градински билки, съобразен с наш...

Правилната слънчева светлина и влажността на почвата са едни от най-важните фактори, влияещи върху растежа и цъфтежа на растенията. Обилно растящите и цъфтящи растения обикновено са засадени на слънчеви места с умерена влажност. Влажните и сенчести места в градината не позволяват на много растения да се развиват оптимално. Екземплярите, засадени върху тях, са особено уязвими към гниене, гъбични заболявания или инвазии от насекоми. Липсата на слънце ясно се отразява на състоянието и външния вид на растенията – листата и цветовете им често бледнеят, закърняват или увяхват. Растенията започват и завършват вегетационния период по-късно, което ги прави "трудни" за зимен сън. 

В сенчестата градина могат успешно да се създават смесени лехи. Трябва обаче да се подберат растения с подобен темп на растеж, за да се избегне затъмняването на някои от други в условия на недостиг на светлина. По-добре е да се откажете от растения с декоративни, великолепни цветя, особено в интензивни цветове (червено, оранжево, жълто) - в сенчестата градина те няма да могат да представят всичките си качества. Поддържането на едногодишни растения също може да бъде проблематично. 

Композициите на сянка трябва да бъдат разнообразни с растения и декоративни елементи с по-светли цветове, особено бели, които оптически осветяват сенчестите ъгли. В сенчестата градина можете да създадете извор или чешма, благодарение на които можем да пресъздадем уникалния характер на горските потоци. Сенчестата градинска зона също е добро място за създаване на сезонен кът за отдих - точно навреме за летните горещини. 

Многогодишни растения на сянка

Кои растения са подходящи за отглеждане в сандъчета

Зеленчукът в дървени сандъчета /или щайги/ е начин за постоянен достъп до пресни билки, салати и домати. Можете успешно да създадете та...

Многогодишните насаждения играят много важна роля на влажни и сенчести места. Много от тях нямат високи изисквания, благодарение на което растат добре дори в труден терен. За градина на сянка си струва да изберете многогодишни растения, растящи на сенчести и влажни горски подове. Добър избор ще бъдат горски напръстници, лилави напръстници, сибирски жажди, чемерик, червено-сини рецидиви, анемони, едролистни брунери, родгерси, ароматни теменужки, коренов здравец. Струва си да обогатите и с ранноцъфтящи сенчести растения, които ще бъдат украшение от началото на пролетта, например лилии, иглики, момина сълза. 

Папрати на сянка

Едно от най-добрите растения за влажни и засенчени места са папратите. В природата се срещат във влажни гори. Те изискват плодородни почви, обикновено кисели. Папратите, благодарение на декоративните си листа, ще разнообразят значително градинските аранжировки. В сенчестата градина можем да отглеждаме: мъжки каземат, щраусово перо, кралски дългорог, обикновен език. От всички видове папрати, тези са най-устойчивите и най-малко капризните от към грижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Какво е важно да направите в градината през месец май

Защо доматите се напукват - как да решите пробема

НЕ засаждайте тези растения до краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com