С какво се пръска след градушка - първа помощ за градината

13542
С какво се пръска след градушка - първа помощ за градината
Снимка: iStock

Ако короната на доматите и краставиците е счупена, но част от стъблото и долните листа са запазени, тогава те ще пуснат странични издънки и върху тях ще се образува култура, но с известно закъснение. Ако върховете на доматите, които са били съборени и все още не са изсъхнали, поставете ги във вода с добавяне на биостимулант, те ще дадат нови корени и ще станат заместител на мъртвите храсти. На лехите с лук и чесън премахваме повредените части с ножици, след известно време те ще пораснат отново, но това, разбира се, ще се отрази на добива.

Не забравяйте да завържете падналите растения към опора и леко поръсете стъблата със земя на височина не повече от 5 см, така че всички сили и сокове да отидат не само за образуването на нови корени, но и за възстановяване на зелена маса. В лехите внимателно разрохквайте горния слой уплътнена и подгизнала почва, за да проникне кислород и да не се задушат корените.

Разтвор от йод и сода ще спаси зеленчуците след ГРАДУШКА

Повдигнете, завържете, разсадете - първа помощ на засегнатите разсад

Сега можете да преминете към горната превръзка. За стимулиране на растежа, поддържане на растенията, отслабени от неблагоприятни фактори и повишаване на общия имунитет се пръска със стимулатори. Листното подхранване може да се извършва на всеки 14-20 дни.

След 2-3 дни се прави коренова превръзка с азотсъдържащи торове. Използвайте карбамид (урея), който съдържа най-голямото количество наличен азот. Пригответе разтвор: 1 супена лъжица на 10 литра вода. В същата пропорция е подходящ и амониев нитрат. От органична материя можете да направите инфузия на лопен или пилешки тор (напълваме една трета от контейнера с тор, напълваме го с вода до върха, настойка от 3-5 дни, разрежда се в съотношение 1:10 преди поливане). Приготвя се и запарка от коприва или всякакви други плевели, само без узрели семена. Всички торове трябва да се прилагат под корена върху влажна почва в количество от 0,5-1 л на растение.

За растенията, които са преживели стрес, за по-добра адаптация е желателно да се създадат парникови условия. Ако е възможно, покрийте голите растения от палещото слънце и силните ветрове. За това е подходящ покривен материал, специална мрежа за засенчване или дори импровизиран материал, като стар тюл.

Как да предпазим доматите от градушка?

Не забравяйте, че отслабените растения са мишена за болести и вредители. Не пропускайте момента, в който ненаситният колорадски бръмбар се появява върху картофените кълнове. Ако не сте извършили предсеитбена обработка на грудки, тогава се запасете с инсектициди, сега те се продават в достатъчно разнообразие.

Млечно-йодният разтвор едновременно ще подхрани и лекува

Така че през този период растенията не хващат същата фитофтора, те ще трябва да бъдат третирани с фунгициди. От народните средства, ефективен начин е лечението с разтвор на мляко или суроватка и йод. Действа като дезинфектант, съдържа микроелемент за по-добър растеж и развитие. На 9 литра вода се вземат 1 литър мляко и 15 капки йод. Пръскането се извършва сутрин или вечер при тихо време.

Ако щетите по лехите са много големи и практически няма какво да спасим, тогава започваме да засаждаме отново. Не е късно да сеете краставици, репички, цвекло и зеленчуци - всичко ще има време да порасне. Когато избирате други зеленчукови култури, предпочитайте сортове хибриди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com