Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 3 лъжици от това - краставиците ще станат сладки и ще спрат да пожълтяват

20 юни 2024, 09:10 часа

Отглеждането на краставици изисква специално внимание и грижи, само тогава те ще ви се отплатят с богата реколта. Понякога може да забележим, че листата на краставицата пожълтяват. Този проблем може да доведе до забавяне на растежа и евентуална смърт на растението. Но един домашен тор разрешава този проблем, освен това прави плодовете сладки и увеличава реколтата им.

Домашен тор за богата реколта от краставици

За да предотвратите пожълтяването на листата на краставицата, правилната грижа е много важна. Регулирайте поливането според нуждите на растенията, наблюдавайте количеството хранителни вещества в почвата и предпазвайте храстите от пряка слънчева светлина.

От какво се нуждаят краставиците през юли и август, за да е богата реколтата

Струва си да се обърнете и към едно просто домашно решение – тор с мед. Оказва се, че това сладко лакомство може да помогне за предотвратяване на пожълтяването на листата, да повиши устойчивостта на храстите към болести, вредители и неблагоприятни условия на околната среда, както и да стимулира растежа им. Използването на тозии домашен тор ще запази вашите плодове здрави, твърди и супер сладки.

За да го приготвите, просто разтворете 3 супени лъжици мед в 5 литра топла вода. Разбъркайте продукта и е готов за употреба.

Поливайте храстите на нивото на корените като използвате по 0,5 литра разтвор за всяко растение. Реколтата от краставици ще бъде толкова сочна, колкото и преди, а плодовете ще имат сладък вкус.

Защо листата на краставицата пожълтяват?

Когато отглеждате краставици, може да срещнете различни проблеми. Един от тях е пожълтяване на листата. Това е тревожно всеки градинар, защото означава, че нещо не е наред с растенията.

Защо краставиците пожълтяват? Първият отговор, за които вероятно се сещате е, че са били нападнати от болести и неприятели. Най-често срещаните заболявания включват фузариум, брашнеста мана и вирус на краставична мозайка. Те причиняват различни видове обезцветяване и пожълтяване на листата. В допълнение, вредители като листни въшки и паякообразни акари могат да причинят този проблем.

Въпреки това си струва да запомните, че правилната грижа също е от решаващо значение при отглеждането на краставици. Пожълтяването на листата може да се дължи на неправилна грижа:

  • Недостиг на хранителни вещества – Краставиците изискват редица хранителни вещества, за да растат правилно, а липсата на магнезий или азот може да се прояви като пожълтяване на листата.
  • Недостатъчно поливане - краставиците се нуждаят от постоянно леко влажна почва и не понасят сухота. Обратно, твърде влажната почва може да насърчи развитието на кореново гниене, причинявайки пожълтяване на листата. При поливане е важно струята вода да се насочва под корена, за да не се намокрят листата и издънките.
  • Слънчево изгаряне – Краставиците обичат слънцето, но не понасят пряка слънчева светлина. Интензивната слънчева светлина може да причини изгаряне на листата, което ги кара да пожълтяват и изсъхват.
  • Неподходящ субстрат - краставиците се нуждаят от плодородна почва, която лесно се затопля. Те се чувстват най-добре в алкален субстрат, докато почвата с твърде ниско ниво на pH влошава състоянието на храстите и причинява различни физиологични реакции, включително пожълтяване на листата.

Богата реколта от краставици с помощта на ориз - ето как се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес