След прибиране на реколтата от краставици засадете това на тяхно място

29976
След прибиране на реколтата от краставици засадете това на тяхно място
Снимка: iStock

След прибирането на реколтата от краставици, зеленото торене е незаменим помощник за градинарите. Сидератите насищат почвата с полезни вещества, което я прави плодородна и продуктивна. Освен това зеленият тор отблъсква вредителите и унищожава флората за развитието на различни заболявания.

След прибиране на краставиците засадете на тяхно място устойчиви на замръзване растения, които могат да натрупат зелена маса след месец и половина. Идеални растения в този случай биха били бял синап, студоустойчива фацелия, маслодайна ряпа и овес. Също така, веднага след прибирането на реколтата, можете да засеете кореноплодни култури като цвекло, репички, ряпа, репички, моркови и целина.

Ползи от зеленото торене

След като растенията за зелено торене пораснат, те се подрязват. Върховете на зеления тор се оставят на повърхността на почвата. Те се разлагат и образуват хумус в почвата, а също така я допълват с минерални елементи.

Ще берете краставици до замръзване, ако направите това

Корените подобряват структурата на почвата. Зеленият тор „структурира“ почвата. Той укрепва рохкавия, песъчлив материал и го правят по-сбит, докато тежкият, глинен материал, напротив – разрохква го, улеснявайки достъпа на въздух и влага в него. Зеленият тор намалява киселинността на почвата, повишава активността на полезната микрофлора, засенчва почвената повърхност и я предпазва от напукване под лъчите на изгарящото слънце. Зеленото торене ви позволява драстично да намалите използването на скъп и обемист тежък тор. Двеста-триста квадратни метра зелен тор са еквивалентни по наторителна способност на количка тор. На парцел 3x3 метра зеленият тор произвежда от 30 до 50 kg зелена маса, която при гниене внася в почвата 150-200 гр (усвоим!) азот.

Зелените торове могат да се засяват както през пролетта, така и през есента. През есента е по-ефективно засаждането на сидерати. В случая„зеленият тор“ изпълнява, наред с други функции, функцията на мулч за зимата, предпазвайки земята от замръзване.

Каква е ползата от зеления тор, засят през есента:

  • благодарение на зеления тор, ветровете няма да изсушават почвата;
  • разтопеният сняг и проливните дъждове няма да могат да измият хранителните вещества от почвата благодарение на зеления тор, засят през есента;
  • освен че обогатява почвата с хумус и азот , добре развитата коренова система на зеления тор, засаден през есента, издига калий и фосфор от по-дълбоките слоеве на повърхността;
  • някои зелени торове могат да помогнат да се отървете от нематоди, телени червеи и други вредители и болести по растенията;
  • благодарение на зелено торене, засадено през есента, добивът на зеленчуци ще се увеличи с един и половина до два пъти , освен това те имат способността да потискат растежа на плевелите.

Още: Пепел за богата реколта от краставици до октомври - просто направете това

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави

Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Торене на ягодите по време на цъфтеж - кой е най-добритят тор

5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му

6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

Дупки в листата на босилека: Причини и решения на проблема

5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина

5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com