Стайни растения, които не се нуждаят от много слънчева светлина

7469
Стайни растения, които не се нуждаят от много слънчева светлина
Снимка: iStock

Ако търсите растения за стая със слаба светлина, има много стайни растения, от които да избирате. Все пак трябва да имате предвид няколко неща.

Тази статия ще ви помогне да разберете какво означава да имате растения, които се нуждаят от слаба светлина и кои стайни растения за зони със слаба светлина са най-подходящи за вашето пространство.

Още: 5 съвета за предотвратяване на кореновото гниене

Относно стайните растения със слаба светлина

Терминът „слаба светлина“ може да бъде много подвеждащ. Когато закупите растение и на етикетът е обозначено като растение нуждаещо се от слаба светлина, това не означава непременно, че това са стайни растения, които се нуждаят от слаба светлина. Това означава, че това са стайни растения, които понасят слаба светлина. Много от стайните растения, които се продават, произхождат от джунглите по света и растат на дъното на горите. Често горският „под“ предлага много повече светлина в сравнение с много места в домовете ни. Най-слабата светлина в дома се намира пред северните прозорци. И този интензитет на светлината пада много бързо, колкото повече се отдалечавате от всеки прозорец.

Стайни растения подходящи за слабо осветени зони

Ето някои от най-добрите растения за вашия дом или офис при слаба светлина в помещенията:

Сансевиерия – Змийското растение (Sansevieria) е много популярно и трудно растение. Те всъщност растат на ярка светлина и дори на пряка слънчева светлина в природата. Колкото и да е удивително обаче, те са доста толерантни към слаба светлина в дома. Най-добри резултати ще дойдат от по-ярка светлина, но те ще понасят сравнително слабо осветени зони за доста дълго време. Има разновидности, които растат от само няколко сантиметра височина до такива, които могат да достигнат до 61-91 см. височина. Растенията са отровни при поглъщане.

Zamioculcas zamiifolia – Известно като растение ZZ, то е еднакво здраво като Sansevieria и е много подобно в грижите. Те имат красиви, лъскави листа, които растат на леко извити стъбла и изглежда процъфтяват при пренебрегване. Тези растения също са отровни при поглъщане.

Pothos и Philodendron – Ако търсите стайни растения при слаба светлина, Pothos и Heart-Leaf Philodendron са отличен избор. Грижите са много сходни, но растенията имат малко по-различен външен вид. Има разновидности на Pothos с различна степен на пъстрота в листата. Колкото по-слаба е светлината, толкова по-малко е пъстротата. Филодендронът със сърцевидни листа има листа с подобна форма, но обикновено са просто зелени.

Chlorophytum comosum – Паякообразните растения са възхитителни и лесни за отглеждане и имат предимството да не са отровни за котките. Те произвеждат доста малки растения, които лесно можете да размножите във вода и в саксия.

Има и други видове растения подходящи за помещение със слаба светлина, между които да избирате, включително:

Китайски вечнозелен - Сортовете китайски вечнозелени (Aglaonema) понасят условия на слаба светлина доста добре. Те обаче не обичат течения, така че ги дръжте далеч от прозорци или врати, където това може да се превърне в проблем.

Чугунено растение – чугуненото растение (Aspidistra elatior) е буйно растение с тъмнозелени листа, което ще понесе слабо осветени места в дома. Расте бавно и е лесно за отглеждане.

Палма Палма – Стайните растения Палма Палма (Chamaedorea elegans) растат бавно и са лесни за отглеждане. За разлика от много „палми“, те всъщност предпочитат слаба светлина и виреят по-добре, когато се намират в зона, която получава ранна сутрешна или късна следобедна светлина.

Драцена – Редица стайни растения Драцена са добри кандидати за места със слаба светлина, най-познатото от които е мадагаскарското драконово дърво (D. marginata).

Още: 18 стайни растения, които пречистват въздуха от вредните химикали

Мирна лилия – Мирната лилия (Spathiphyllum) е подходяща както за слаба, така и за средна светлина. Всъщност тези, които са поставени на повече светлина, са склонни да произвеждат по-прекрасни бели петна, докато растенията при по-слаба светлина ще цъфтят по-малко, но листата все още са също толкова привлекателни.

Имайте предвид, че колкото по-слаба е светлината, толкова по-малко вода ще „изпиват“ тези растения, така че внимавайте да оставите тези растения да изсъхнат достатъчно, преди да поливате отново. Бъдете особено внимателни през зимните месеци, когато светлината е по-слаба. Може да искате да преместите растенията си по-близо до прозорец или да допълните с флуоресцентно осветление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

10 начина да използвате черупки от яйца в градината

Торене на лозето през пролетта - ето как се прави

Кога е най-добре да засадите гладиоли?

Най-често срещаните болести по доматите и как да се справите с тях

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Как да се справим с ранното кафяво гниене по черешите

Торене на краставиците през май - ето какво трябва да знае всеки градинар

Как да се избавим от вредители по ягодите

Как да преборим сивото гниене по ягодите

Първото торене на доматите - колко дни след засаждането им в градината се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com