Топ 10 грешки в градинарството, които почти всеки прави

906
Топ 10 грешки в градинарството, които почти всеки прави
Снимка: iStock

Градинарството е забавно и полезно занимание, но за да получите богата реколта, трябва да избягвате някои често срещани грешки.

Основните грешки на градинаря

1.       Неспазване на сеитбообращението

Една от най-честите грешки е неправилното планиране на засаждането и неспазването на сеитбообращението. Сеитбообращението е метод, при който растения от различни семейства се отглеждат на една и съща леха, за да се предотврати размножаването на вредители и болести. Препоръчва се да се състави план за засаждане за няколко години предварително и да се придържате към него.

2.       Неправилно изчислени размери на растенията

При избора на сортове растения е необходимо да се вземе предвид техният размер на възрастни екземпляри. Някои зеленчукови култури, като домати или тиквички, могат да заемат значително пространство. Ако няма достатъчно пространство между тях, растенията ще влязат в контакт едно с друго, което може да доведе до повишен риск от разпространение на болести и лоша вентилация.

Най-добрите методи да спестите от поливане във вашата градина през лятото

3.       Грешно място за садене

Изборът на правилното място за засаждане на вашите растения е друг важен аспект на успешното градинарство. Всяко растение има свои собствени характеристики по отношение на осветлението, влажността на почвата и изискванията към почвените условия.

4.       Купуване на екзотични растения.

Купуването на екзотични растения може да бъде примамлива идея, но може да се окаже и грешка. Екзотичните растения често изискват специални условия на поддръжка и грижи. Освен това те може да не са подходящи за определен регион заради климатичните условия.

5.       Без изкуствено осветление.

Липсата на осветление може да повлияе неблагоприятно на растежа и развитието на някои зеленчукови култури. Ако вашата зеленчукова градина е разположена на сенчесто място или ако имате кратък вегетационен период, може да е необходимо изкуствено осветление за поддържане на нормална фотосинтеза.

Зеленчуци, подходящи за засяване през ЛЯТОТО: Ето кои са

6.       Пренебрегване на есенното окопаване

Есенното копаене на почвата е важна процедура, която не бива да се пренебрегва. Помага да се отървете от плевели, повърхностни вредители и болести, а също така подобрява структурата на почвата и я подготвя за следващия сезон.

7.       Изхвърляне на растителни остатъци

Остатъците могат да бъдат ценен органичен тор за вашата зеленчукова градина. Използвайте компостиране, за да превърнете растителните остатъци в богата на хранителни вещества почва, която може да се използва през следващия сезон.

8.       Неправилно използване на торове

Прекомерната употреба на торове може да причини гниене на почвата, увеличаване на съдържанието на соли или нитрати, което ще се отрази негативно на растежа и развитието на растенията.

9.       Грешно подрязване.

Неправилното подрязване обаче може да навреди на растението и да намали добива му. Научете характеристиките на всеки вид растение и правилата за резитба за всяко от тях.

10.   Ненавременен подслон на растенията.

Ако отглеждате растения, които не издържат на ниски температури, не забравяйте да ги покриете навреме, за да ги предпазите от замръзване. Ненавременният подслон може да доведе до замръзване на растенията и тяхното увреждане. Следете прогнозите за времето и подгответе укрития предварително, за да сте сигурни, че вашите растения са защитени от студа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com