Торене на чесъна с пепел - кога и как се прави

34473
Торене на чесъна с пепел - кога и как се прави
Снимка: iStock

Чесънът е зеленчукова култура,нкоято се характеризира с непретенциозност отглеждане и позволява да получите отлична реколта. Както всеки друг зеленчук, чесънът изисква правилна грижа, включително редовно торене. Един от начините е чрез пепел.

Известно е, че пепелта се използва като тор от много стотици и дори хиляди години. Нашите предци са знаели много добре, че дървесната пепел съдържа различни полезни микроелементи, които могат значително да подобрят добива на отглеждани зеленчуци и плодове. Тази съставка съдържа големи количества калий и фосфор, които са необходими за растежа и плододаването на растенията. Освен това всички тези микроелементи са в лесно смилаема форма, така че този тор е изключително ефективен, което ви позволява значително да подобрите добива на култивиран чесън.

Как, кога и къде да засадим чесън през пролетта?

Торене на чесъна с пепел

Използването на пепел също показва отлични резултати при подготовката на лехите за засаждане на чесън. Тази подготовка може да се извърши през есента, ако се засаждат зимни сортове, както и в началото на пролетта, когато се засаждат пролетни сортове. Във всеки конкретен случай нормата на прилагане на тор ще зависи от киселинността и първоначалните показатели за плодородието на почвата. При тежки глинести почви, бедни на хранителни вещества, се препоръчва да се добавят 4-5 чаши пепел на квадратен метър площ. Но при вече третиранаат почва е достатъчно да добавите една чаша дървесна пепел на линеен метър площ.

Препоръчително е редуването на торене с пепел и добавяне на органична материя под формата на инфузия на пилешки и оборски тор. Това ще позволи на градинаря да осигури на зеленчуците, които отглежда, всички необходими микроелементи и тор.

Как правилно да използвате дървесна пепел?

Има няколко начина за добавяне на пепел. Най-простият и същевременно ефективен е сухият метод за торене - пепелта просто се разпръсва около растенията и разстоянието между редовете, последвано от леко разкопаване на почвата. Опитните градинари също съветват леко да поръсите надземните части на чесъна с пепел, което ще бъде отлична превантивна мярка срещу развитието на заболявания на тази култура.

Освен това поръсването на лехите с дървесна пепел е отличен начин за предотвратяване и контрол на различни насекоми вредители. Градинарят едновременно се отървава от различни насекоми вредители и подхранва лехите, като осигурява на растенията всички микроелементи, необходими за живота им.

Градинарите могат също да подхранват лехите с чесън, като ги поливат с разтвор на пепел. За да приготвите такъв хранителен разтвор, ще ви е необходима кофа с вода, в която се добавят две чаши дървесна пепел. Разтворът се оставя да се кисне в продължение на няколко дни, след което растенията се поливат в корена с този разтвор.

Знаете ли кога е добре да се сее лук и чесън

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com